Tramp o ostavljanju Kurda "na cedilu" VIDEO

Turska je u sredu otpočela vojnu akciji u Siriji. Vazdušni napadi izvedeni su u delu koji je pod kontrolom Kurda, a počela je i kopnena ofanziva.

Izvor: B92, index.hr

Četvrtak, 10.10.2019.

14:35

Tramp o ostavljanju Kurda
Foto: Tanjug/AP/Evan Vucci

Turska vojska krenula je u akciju nedugo pošto je američki predsednik Donald Tramp naredio povlačenje američkih specijalnih snaga s područja uz granicu s Turskom, predviđenog za takozvanu "sigurnu zonu" koju Turska želi da kontroliše.

Do nedelje, SAD su bile najveći saveznik Kurda u bormi sa ekstremistima takozvane Islamske države.

Tramp je svoju odluku o napuštanju Kurda pokušao da opravda, pozivajući se na svoje obećanje da će povući vojsku s Bliskog istoka i relativizujući ulogu kurdskih boraca kao američkih saveznika.

"Kurdi su se borili uz nas, ali su plaćeni velikim količinama novca i oružja za to. Oni se bore protiv Turaka decenijama. Odlagao sam ovaj sukob gotovo 3 godine, ali vreme je da izađemo iz ovih smešnih beskrajnih ratova, od kojih su mnogi plemenski, i dovedemo svoje vojnike kući", napisao je Tramp na Tviteru.

Takođe je zapretio Turskoj da će "potpuno uništit i izbrisatii" njihovu ekonomiju ako u napadu na Kurde, po njegovoj proceni, "odu predaleko".

"Turska, članica NATO-a, je napala Siriju. SAD ne podržava taj napad i jasno je stavljeno do znanja Turskoj da je ta operacija loša zamisao", naveo je u kratkom saopštenju i dodao da se "Kurdi bore za soju zemlju".

"Nisu nam pomogli u Drugom svetskom ratu. Nisu nam pomogli u Normandiji, na primer", rekao je Tramp, u odbrani svoje odluke da povuče američku vojsku i ostavi Kurde "na cedilu".

Na pitanje kako će ovo napuštanje saveznika uticati na druge američke saveznike, Tramp je odgovorio: "Savezi su vrlo laki. Ali naši saveznici nas iskorišćavaju."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: