Kurdi: Odbili smo kopnenu ofanzivu, 14 mrtvih; Turska: "Očistili" smo dva sela VIDEO

Kurdske snage kažu da su odbile tursku kopnenu ofanzivu na severoistoku Sirije, javlja AfP.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.10.2019.

11:26

Kurdi: Odbili smo kopnenu ofanzivu, 14 mrtvih; Turska:
Foto: Tanjug/AP

Turska je u sredu bombardovala ciljeve u područjima koja su pod kontrolom Kurda, kako bi otvorila put za invaziju ili kako zvanična Ankara kaže, kako bi uspostavila tampon-zone u Siriji, navodi agencija.

Turske snage pokušale su u sredu kopneni napad na pogranični grad Tal Abijad, ali su Sirijske demokratske snage - de fakto vojska autonomne kurdske administracije - rekle da su odbile napad.

Sirijske demokratske snage (SDF) su u četvrtak saopštile da su se oduprli drugom pokušaju upada u područje Ras al Ain, dalje na istoku.

Naše snage "suočile su se sa pokušajem terenske invazije turske okupacione vojske na osi Tal Halaf i Aluk", navodi se u izjavi SDF-a.

Vode se žestoke borbe između turskih trupa i boraca sirijskih demokratskih snaga u selima na granici između dve zemlje, saopštio je danas kurdski zvaničnik.

"Žestoke borbe se nastavljaju dok turske snage pokušavaju da uđu u sela na granici", rekao je Mavran Kamišlo, portparol Sirijskih demokratskih snaga, organizacije pod vođstvom sirijskih Kurda, prenosi Rojters.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da su kopnene snage te zemlje nastavile da napreduju ka kurdskim borcima na severu Sirije dan nakon što je Ankara izvela prekogranični napad koji je dobio osudu međunarodne javnosti.

U saopštenju se ne iznosi više detalja, ali je Ministarstvo podelilo video-snimak komandosa u akciji, preneo je AP.

Tursko ministarstvo odbrane je saopštilo da su snage Turske proširile ciljeve dejstvovanja drugog dana ofanzive protiv kurdske milicije na severu Sirije.

Kako javljaju turski mediji, dva sirijska sela u pograničnom području su "očišćena od terorista", prenosi AP.

Istovremeno, kurdske jedinice su uzvratile, pa je tako u sukobima kod grada Ras al-Ajin ubijeno 14 turskih vojnika. Kako prenosi TAS, Kurdi tvrde da su uništili četiri turska tenka na ulazu u Tel Abijad, pri čemu je stradalo pet vojnika.

Kurdski borci su otvorili vatru sa svojih pozicija blizu sirijskog grada Ras al-Ajin, na šta je turska artiljerija uzvratila.

Ras al-Ajin je prvi sirijski grad koji su turske oružane strane gađale pošto je Ankara pokrenula operaciju na severu Sirije u nameri, kako tvrdi, da stvori sigurnu zonu u koju bi mogle da se vrate sirijske izbeglice.

Turske trupe i njihovi sirijski pobunjenički saveznici ušli su u sredu na severoistok Sirije, čime je počela turska invazija.

Ranije su turski ratni avioni i artiljerija gađali položaje kurdskih boraca u prekograničnoj vojnoj operaciji, samo nekoliko dana pošto su se američke trupe povukle s tog područja.

Mediji izveštavaju da je juče stradalo 15 civila.

Turska invazija naišla je na široke osude u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: