"Mnogo izaslanika može da napravi zbrku"

Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han ocenio je da mnogo izaslanika u dijalogu Beograda i Prištine može da napravi zbrku.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.10.2019.

16:37

Foto: EPA-EFE/Olivier Hoslet

"Dobro je imati toliko izaslanika, ali na kraju dana to obično napravi zbrku", poručio je Han.

Han je tako odgovorio na pitanje novinara o mogućoj promeni metodologije dijaloga Beograda i Prištine, a nakon imenovanja čak dvojice američkih specijalnih izaslanika i najave postavljanja mogućeg evropskog izaslanika za dijalog.

On je podsetio na primer Majdana i Ukrajine kada je, prema njegovim rečima, bilo toliko različitih izaslanika, interesa i stranaca da se energija trošlila na njihovo međusobno usklađivanje.

"Isto važi i za dijalog Kosova i Prištine. Ne može se odvijati bez nas, jer ima uticaj na celu evropsku perspektivu", zaključio je Han.

Han je u razgovoru sa dopisnicima iz balkanskih zemalja u Briselu naglasio da će novoimenovani šef diplomatije Žozep Borel odmah po stupanju na dužnost, što se očekuje 1. novembra, početi da se bavi dijalogom i posetiti Prištinu.

"Čekamo samo formiranje vlade na Kosovu, dok je politička situacija u Srbiji jasna", naveo je Han.

On je još jednom ponovio da će dijalog Beograda i Prištine početi odmah po uspostavljanu vlasti i institucija na Kosovu i u Briselu, ali i naglasio da Kosovo prethodno mora da ukine takse na robu iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: