Vučić sa Grenelom: Srbija za dijalog FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričardom Grenelom.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.10.2019.

14:00

Vučić sa Grenelom: Srbija za dijalog FOTO
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

Grenel je jutros doputovao u Beograd, iz Prištine, gde je u sredu razgovarao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i liderima stranaka, uključujući Aljbina Kurtija, ali nije davao izjave posle tih susreta.

Ambasada SAD je na svom nalogu na Tviteru, uz fotografiju dočeka američkog ambasadora na beogradskom aerodromu, postavila i njegovu poruku:

"Građani Srbije i Kosova žele mir, ekonomski razvoj, radna mesta, i bolji život za svoju decu", poruka je Grenela.

On je ranije danas u Beogradu razgovarao sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom.

Vučić je izjavio na sastanku sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom da je kompromisno rešenje kosovskog u interesu stabilnosti i budućnosti celog regiona te da može biti postignuto samo uvažavanjem legitimnih interesa Srbije.

Kako se u saopštenju iz Kabineta predsednika naovdi, Vučić je upoznao Grenela sa pozicijom Srbije u vezi sa dijalogom i položajem Srba na Kosovu i naglasio opredeljenost Srbije za rešavanje odnosa Beograda i Prištine putem dijaloga.

Izaslanik Ričard Grenel izjavio je da postoji snažno uverenje Trampove administracije da ekonomski razvoj, kreiranje novih radnih mesta i povećanje prilika u oblasti trgovine predstavljaju ključni deo za obezbedđivanje trajnog mira.

"Cilj je da naše partnere u Srbiji i na Kosovu dovedemo do sveobuhvatnog rešenja kako bi se razrešile tačke sukoba u regionu. Obe strane će morati blisko i brzo da sarađuju, gledajući u budućnost", istakao je on.

Đurić: Energičan sastanak

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je da je današnji sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa specijalnim izaslanikom Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, Ričardom Grenelom, bio sveobuhvatan, kao i da obojica znaju da je dogovor teško postići, ali i da je važno da se dijalog vodi.

"To je bio jedan ozbiljan, sveobuhvatan i energičan razgovor energičnih ljudi koji obojica znaju šta žele da postignu za svoju stranu i obojica znaju da je rešenje i dogovor teško postići kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ali da je važno da se dijalog vodi", rekao je Đurić za televiziju Pink nakon sastanka Vučića i Grenela u Predsedništvu Srbije.

Đurić je preneo da mu je Vučić rekao da mora temeljno da razmisli o utiscima sa sastanka i da će, kad se utisci slegnu, za dan-dva i on javnosti govoriti o sastanku.

"To je bio energičan sastanak, sa mnogo utisaka i mnogo energije", rekao je Đurić i dodao da je prvo održan tet-a-tet sastanak a kasnije i jedan širi sastanak. Upitan da li može da se očekuje nekakvo brzo rešenje nakon što je Grenel postao specijalni izaslanik, Đurić je rekao da svi u svetu znaju da se Srbija zalaže za rešenje odnosa sa Prištinom na principijelan, temeljan i miroljubiv način i da želi da zaštiti interese srpskog naroda na KiM, koji su legitimni.

"Nema iznenađenja kad je reč o poziciji i stavu Srbije, mi ga zastupamo godinama unazad", rekao je Đurić.

Upitan da li ima nekih iznenađenja kad je reč o drugom sagovorniku, Đurić je odgovorio da je sastanak tek završen i da je potrebno da se slegnu utisci. Djurić je rekao i da je važno da se takse ukinu i da se ta prepreka ukloni kako bi se stvorili uslovi za nastavak dijaloga.

Komentarišući izjave lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, koji je osvojio najviše glasova na izborima na Kosovu, a koji je rekao da sa Srbima sa Kosova zeli da razgovara, ali ne i sa Srpskom listom, Đurić je rekao da je Kurti prethodnih 25 godina proveo boreći se protiv srpskih interesa po različitim pitanjima i da se zalaže za stvaranje velike Albanije. "To je lice protivljenja interesima Srba i netrpeljivosti prema Srbima", rekao je Đurić i dodao da će Beograd i Srbi naći način da se zaštite srpski interesi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: