"EU dobrodošla, ali balkanski narodi moraju da uzmu sudbinu u svoje ruke"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Novom Sadu da su predstavnici EU uvek dobrodošli, ali da balkanski narodi moraju da uzmu sudbinu u svoje ruke.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.10.2019.

12:15

Foto: TANJUG/TANJA VALIC/bk

Vučić je odgovorio na pitanje novinara da li je lakše ili teže da se postigne dogovor bez predstavnika EU.

"Svi se nalazimo na putu ka EU u određenoj fazi, to su naši prijatelji. Predstavljamo suverene zemlje, odgovorne i ozbiljne narode i nismo nedozreli da nam je potreban tutor i u stanju smo da se sami o sebi staramo. Što se mene tiče, uvek su dobrodošli naši prijatelji iz EU, ali kao što ste videli danas, tako ćemo i 10. novembra moći sami konstruktivno i veoma dobro da razgovaramo", rekao je Vučić, a sa njegovim odgovorom su se složili i premijeri Albanije i Severne Makedonije.

Nastavićemo evropski put, ali ćemo brinuti o svojim narodima, građanima, zemljama i to pravo niko ne može i ne sme da nam oduzme, dodao je on.

Podsetio je da je o tome govorio i u Ujedinjenim nacijama.

"Balkanski narodi moraju da uzmu sudbinu u svoje ruke i da obezbede bolji život za svoje građane, ako sedimo, sklonimo se i čekamo ništa nećemo uspeti a ovako imamo aktivnu ulogu, a sve što radimo nadam se da nikome u EU neće smetati. A i u štedeli smo nešto novca, neće morati da šalju svoje službenike", rekao je on.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev kaže da "nikad nije bilo teško sarađivati i pričati o bilo čemu s partnerima u EU, ali da je krajnje vreme da nešto sami uradimo, sami ugovorimo i dogovorimo se".

"Oni su uvek dobrodošli ali ova inicijativa je usmerena ka tome obezbedimo prave benefite za građane u regionu", kazao je on i dodao da su određeni napori uloženi i kroz proces integracija i Berlinski proces, ali da je činjenica da svi u regionu imaju npr. velike gubitke zbog stajanja na granicama.

Moramo da učinimo više da se stvari pokrenu napred, poručio je on.

"Lako je sarađivati i nadam se da će i sa drugima iz zapadnobalkanske šestorke biti isto tako lako sarađivati", zaključio je on.

Albanski premijer Edi Rama s tim u vezi kaže:

"Nije ni lakše ni teže, drugačije je."

On kaže da nema promene agende kada je reč o obavezama prema EU, ali format je drugačiji.

"To je između nas izgrađeno i to bez čekanja na EU", dodao je on.

On ističe da govori onako kako jeste i da Balkan nije prioritet EU.

"Mi moramo da napravimo prioritete da izguramo neke stvari važne za svih šest na Zapadnom Balkanu. Nije slučajnost da ćemo se za mesec dana sastati na Ohridu a potom u Albaniji kada će svi biti pozvani. Intenzitet sastanaka pokazuje da postoji potreba za uspostavljanje funkcionalne mreže ekspretara i institucija za sprovođenje onoga što još nije sprovedeno. Nije teže bez naših prijatelja, nije lakše jer nema razloga da bude lakše, ovo je tipičan izazov i ne dovodi se u pitanje da ćemo pozvati sve one koji bi mogli da nam pomognu svojim doprinosima, ali nećemo nikoga da čekamo", zaključio je Rama.

Rama hteo prvo da čuje Vučića o Kosovu

Premijer Albanije Edi Rama želeo je danas, na pres konferenciji nakon trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, prvo da čuje odgovor predsednika Vučića na pitanje zašto u razgovorima nisu učestovali predstavnici tzv. Kosova, Crne Gore i BiH.

Novinarka iz Albanije upitala je trojicu lidera zašto danas na sastanku na kojem je bilo reči o uklanjanju barijera u regionu, nema predstavnika tzv. Kosova, Crne Gore i BiH i kada očekuju da će se svi predstavnici zapadnobalkanske šestorke sastati bez predstavnika EU.

Na to je Vučić predložio Rami da on prvi odgovori, potom i Zaevu, na šta je Rama uzvratio rečima: "Ne, želim prvo Vas da čujem o Kosovu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: