Kurdi između dve vatre - turske armije i Islamske države

Sirijski Kurdi postaju sve svesniji da će se naći između dve vatre - turske armije i Islamske države.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 09.10.2019.

23:36

Kurdi između dve vatre - turske armije i Islamske države
Ilustracija: EPA-EFE/AHMED MARDNLI

Islamska država se na sceni pojavila u vidu tri noćna samoubilačka napada u Raki, gradu koji su kurdske snage, uz pomoć svojih zapadnih saveznika, preotele od islamista u oktobru 2017. godine, prenosi Sputnjik.

Raka je bila centar "kalifata" Islamske države, u njemu je stolovao Abu Bakr el Bagdadi, što je imalo posebnu simboliku, jer Raka je bila prva prestonica prvog kalifa, izabranog posle Muhamedove smrti, koji se takođe zvao Abu Bakr.

Iako su, prema izveštajima novinara iz Rake, napadi bili "malog intenziteta", kako prenosi "Gardijan", oni su dovoljan znak da se zapitamo da li su sirijski Kurdi, napušteni od Amerike, sada ostavljeni da se na život i smrt bore na dva fronta, kao i kakve će implikacije turska ofanziva imati na bezbednosnu situaciju na celokupnoj teritoriji Sirije, pita se Sputnjik.

"Hoće li Islamska država ponovo steći stratešku prednost kakvu je u jednom trenutku stekao, zahvaljujući haosu u Siriji, koji je izazvan građanskim ratom?", navodi se.

Slobodan Janković, analitičar Instituta za međunarodnu politiku i privredu, naglašava da poraz Islamske države nije značio i njeno totalno uništenje. Prema njegovim rečima, trebalo bi se podsetiti ko je direktno i indirektno podržavao ID, a odgovor na to pitanje je - pojedine zapadne države.

"Puno država koje su aktivne na Bliskom istoku sarađivale su u nastajanju i u opstajanju te grozne tvorevine, i ključ za oživljavanje Islamske države možemo naći u rukama upravo tih država", dodaje on.

"Kurdi su stalno pod pretnjom. Imali su ponudu od strane Izraela da sarađuju, kao i Kurdi u Iraku. Oni su to odbili i na taj način njihove šanse za saradnju sa Amerikom su smanjene. SAD su koristile Kurde kao adut u partiji karata sa Turskom, da bi je ponovo približili sebi, i očigledno je da je došlo do nekog dogovora između Trampa i Erdogana, a u tom dogovoru Kurdi su postali žrtve", zaključuje Janković.

Da je "Trampovo povlačenje opasno i preuranjeno“ ocenjuje novinar Boško Jakšić.

Američki predsednik očigledno je popustio pred upornim, tvrdoglavim i dugotrajnim zahtevima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je zahtevao da Turska na istočnoj obali Eufrata formira svoju ekskluzivnu bezbednosnu zonu.

"I minimalno američko prisustvo odvraćalo je tursku od akcije, a sada Turska dobija brisani prostor i, sa jedne strane, strahuje se od velike odmazde prema Kurdima, a sa druge strane upozorava se na očekivani porast akcija Islamske države", kaže Jakšić.

"Islamska država je ostala najkoncentrisanija upravo u tom regionu, u kome je imala velike teritorijalne gubitke upravo od Kurda, i to jeste cinizam Trampove odluke, da svoje saveznike, koje je proglašavao za najbolje i najefikasnije partnere u borbi protiv islamista poslednjih godina, sada napušta i ostavlja ih na dva fronta - da se sa jedne strane suprotstavljaju prema Turskoj, a sa druge strane islamistima. Islamska država je već nagovestila da će krenuti u akciju da oslobodi 12.000 svojih pripadnika i simpatizera koji se nalaze u rukama Kurda", objašnjava on.

"Mogućnost da se borci ID razliju po čitavoj sirijskoj teritoriji sada ponovo postaje realna, jer iako su svi proglasili pobedu nad ID, svi se takođe slažu da ID nije uništena, već da je samo pobeđena“, dodaje sagovornik Sputnjika.

"Postoji sasvim realna opasnost od revitalizacije islamista, i onda je veliko pitanje koliko to omogućava bilo kakvu pacifikaciju Sirije u narednom periodu", kaže Jakšić, dodajući da bi revitalizacija ID značila novo odlaganje političkog rešenja za Siriju, oko koga se već dugo i bezuspešno pregovara.

"Sirijski Kurdi biće fizički ugroženi, a situacija će imati i velike geostrateške implikacije koje se tiču stabilizacije Sirije", zaključuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: