Svetski zvaničnici oštro reaguju na turski napad na Siriju

Nakon odluke turskog predsednika da počne vojnu akciju u Siriji, stižu reakcije zvaničnika iz celog sveta.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Stringer
EPA-EFE/ Stringer

Evropska unija je pozvala Tursku da obustavi napad na Siriju, rekavši da neće platiti nijednu stvorenu sigurnu zonu, prenosi AFP.

AFP navodi da je i Nemačka je upozorila Tursku da rizikuje sa ponovnim oživljavanjem Islamske države. Napad je osudila i Francuska.

Sekretarka za evropske poslove Francuske Ameli de Monšalen izjavila je da su Francuska, Velika Britanija i Nemačka pozvale na održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom turske ofanzive na severu Sirije.

Monšalenova je rekla da te tri zemlje finalizuju zajedničku izjavu u kojoj "snažno osuđuju" tursku ofanzivu, ali da još nije dogovoreno posebno saopštenje EU, jer se neke zemlje još nisu uključile, preneo je Rojters.

Američki senator Lindzi Gram obećao je da će se Kongres potruditi da „Erdogan platiti visoku cenu“.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je Tursku da zaustavi svoju vojnu operaciju na severu Sirije i upozorio da EU neće platiti za pomoć Ankari u uspostavljanju bilo kakve bezbednosne zone u Siriji.

Obraćajući se evropskim poslanicima, Junker je rekao da poziva Tursku kao i ostale aktere da se ponašaju suzdržano i da momentalno prestanu sa operacijama, prenosi AP.

Iako priznaje da Turska ima bezbednosnih problema na svojoj granici sa Sirijom, Junker je rekao da "ako turski plan uključuje stvaranje takozvane sigurne zone, nemojte očekivati da Evropska unija plati ni za šta od toga".

EU plaća šest milijardi evra Turskoj da bi se "izborila" sa gotovo četiri miliona sirijskih izbeglica u zamenu za njihovo zaustavljanje u kretanju ka Evropi, navela je agencija i dodala da Ankara traži još novca jer je zabrinuta da bi uskoro na hiljade Sirijaca moglo da pređe granicu sa Turskom.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je Turskoj da "dalje ne destabilizuje region" svojom vojnom akcijom na severu Sirije.

On je rekao da je Turska obavestila NATO o operaciji koja se odvija na severu Sirije i dodao da je "važno izbegavati akcije koje mogu dodatno da destabilizuju region, da povećaju tenzije i da izazovu još ljudske patnje", preneo je AP.

Stoltenberg je istakao da Turska treba da se ponaša "uzdržano" i da svaka akcija treba da bude "proporcionalna".

Šef NATO će o turskoj vojnoj akciji razgovarati sa turskim liderima u petak u Istanbulu, navela je agencija.

Republikanac Kevin Mekri smatra da bi Turska trebalo odmah da prestane sa svojim akcijama i nastavi da sarađuje sa SAD-om na očuvanju regiona.

Šefica EU diplomatije, Federika Mogerini, pozvala je Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na severoistoku Sirije.

”EU ponavlja svoj stav da je se održivo rešenje sirijskog konflikta ne može postići vojnim putem”, kaže Mogerini u saopštenju objavljenom u Briselu.

Ona ocenjuje da će obnovljena oružana neprijateljstva na severoistoku Sirije dodatno potkopati stabilnost celog regiona, pogoršati patnje civila i izazvati dalja raseljavanja.

U ovakvoj situaciji biće mnogo teže napredovati u političkom procesu koji se vodi pred UN, a u cilju postizanja mira u Siriji, dodala je Mogerini ”Jednostrano delovanje Turske preti i napretku koji je Globalna koalicija, čiji je Turska član, postigla u porazu Islamske Republike.”

Federika Mogerini je navela da je Turska ključni pratner EU, da ima kritično važnu ulogu u sirijskoj krizi, regionu kao i u prihvatanju sirijskih izbeglica.

”Bezbednosna zabrinutost Turske mora se rešavati kroz politička i diplomatska sredstva, ne putem vojnih akcija i u skladu sa medjunarodnim humanitarnim pravom”, kazala je Mogerini i u ime EU pozvala sve strane da osiguraju zaštitu civila i nesmetan, bezbedan i održiv pristup humanitarne pomoći na celoj teriroriji Sirije.

Federika Mogerini je još jednom ponovila podršku EU suverenitetu i teritorijalnom integritetu Sirije.

strana 1 od 563 idi na stranu