Počeli napadi ID u Siriji, Turci najavili upad: Opšta mobilizacija Kurda

Kurdske snage i dve sirijske grupe aktivista objavili su da su ekstremisti Islamske države izveli rano jutros napad u Raki, na severu Sirije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Lefteris Pitarakis
Foto: Tanjug/AP/Lefteris Pitarakis

Pročitajte još:

Trampova velika greška skupo će koštati Evropu?

Prvi snimci napuštene američke vojne baze VIDEO

Lokalne vlasti predvođene Kurdima pozvale su na opštu mobilizaciju.

Meta napada u Raki, koji su ekstremisti Islamske države smatrali glavnim gradom svog "kalifata", bile su Sirijske demokratske snage koje predvode Kurdi, a podržavaju SAD, prenosi AP.

Napad se odigrao u vreme očekivane turske ofanzive protiv kurdskih boraca na severoistoku Sirije.

Kurdski borci navode da je Islamska država izvela tri samoubilačka napada na njene pozicije u Raki.

Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili povređenima.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, navela je da su napad izvela dvojica bombaša-samoubica Islamske države, kao i da je bilo pucnjave, pre nego što su se razneli.

Visoki turski zvaničnik Fahretin Altun rekao je da će turska vojska zajedno sa savezničkim pobunjenicima "uskoro" preći u Siriju, nakon što je predsednik Donald Tramp najavio povlačenje američke vojske iz te oblasti.

"Turska vojska će zajedno sa Slobodnom sirijskom armijom uskoro preći tursko-sirijsku granicu", naveo je Altun, direktor za komunikacije u turskom predsedništvu.

On je u autorskom tekstu za "Vašington post" pozvao međunarodnu zajednicu da se "okupi" iza Ankare.

Prema njegovim rečima, Turska želi da "neutrališe" sirijske kurdske borce na severoistoku Sirije i "oslobodi lokalno stanovništvo od jarma naoružanih razbojnika", prenosi AP.

Ankara smatra kurdske borce u Siriji, koji su se zajedno sa američkim snagama borili protiv Islamske države, teroristima bliskim zabranjenim kurdskim pokretima u Turskoj.

Lokalne vlasti na severoistoku Sirije, predvođene Kurdima, pozvale su na "opštu mobilizaciju" duž granice sa Turskom, dok Ankara gomila snage uoči očekivane invazije, javio je AP.

"Pozivamo naš narod, sve etničke grupe, da se pomere ka oblastima bliže granici sa Turskom radi sprovodjenja akcija otpora tokom ovog osetljivog istorijskog vremena", navela je lokalna vlast, poznata kao Autonomna administracija severa i istoka Sirije. Medjunarodnu zajednicu su pozvali da ispuni svoje obaveze, pošto bi "humanitarna katastrofa mogla da zadesi narod" na severoistoku Sirije.

Sve opcije na stolu

Portparol Sirijskih demokratskih snaga koje predvode Kurdi, poručio je da su "sve opcije otvorene" ako Turska napadne severoistok Sirije.

Portparol Kino Gabrijel je rekao da će borci predvođeni Kurdima iskoristiti sve svoje kapacitete da uzvrate.

Kurdske snage ostavljaju otvorena vrata za saradnju sa sirijskom vladom ili drugim regionalnim silama u odbrani oblasti, rekao je Gabrijel, ne navodeći detalje, preneo je AP.

Prema njegovim rečima, snage u Siriji predvođene Kurdima kontrolišu oko 30 odsto Sirije. Gabrijel je dodao da trenutno nema kontakta sa sirijskom vladom. Prethodno su lokalne vlasti na severoistoku Sirije, predvođene Kurdima, pozvale su na "opštu mobilizaciju" duž granice sa Turskom, dok Ankara gomila snage uoči očekivane invazije, navodi američka agencija.

"Pozivamo naš narod, sve etničke grupe, da se pomere ka oblastima bliže granici sa Turskom radi sprovođenja akcija otpora tokom ovog osetljivog istorijskog vremena", navela je lokalna vlast, poznata kao Autonomna administracija severa i istoka Sirije. Međunarodnu zajednicu su pozvali da ispuni svoje obaveze, pošto bi "humanitarna katastrofa mogla da zadesi narod" na severoistoku Sirije.

Visoki turski zvaničnik Fahretin Altun je rekao da će turska vojska zajedno sa savezničkim pobunjenicima "uskoro" preći u Siriju, a nakon što je predsednik Donald Tramp najavio povlačenje američke vojske iz te oblasti.

"Turska vojska će zajedno sa Slobodnom sirijskom armijom uskoro preći tursko-sirijsku granicu", naveo je Altun, direktor za komunikacije u turskom predsedništvu. On je u autorskom tekstu za "Vašington post" pozvao međunarodnu zajednicu da se "okupi" iza Ankare.

Prema njegovim rečima, Turska želi da "neutrališe" sirijske kurdske borce na severoistoku Sirije i "oslobodi lokalno stanovništvo od jarma naoružanih razbojnika", prenosi AP. Ankara smatra kurdske borce u Siriji, koji su se zajedno sa američkim snagama borili protiv Islamske države, teroristima bliskim zabranjenim kurdskim pokretima u Turskoj.

strana 1 od 563 idi na stranu