"Turska nema zeleno svetlo za ulazak u Siriju"

Republikanski senator Lindzi Grejem, blizak predsedniku SAD Donaldu Trampu, upozorio je Tursku da "nema zeleno svetlo" za vojnu operaciju na severu Sirije.

Izvor: B92

Sreda, 09.10.2019.

08:16

Foto: Tanjug/AP/Baderkhan Ahmad

Ova izjava dolazi nakon niza kontradiktornih poruka koje su proteklih dana slali američki zvaničnici.

"Poruka turskoj vladi: nemate zeleno svetlo za ulazak na sever Sirije. Postoji velika dvopartijska opozicija tome u Kongresu i nju treba da shvatite kao crvenu liniju koja se ne sme preći. Ako želite da uništite već krhke odnose, invazija na Siriju će odraditi posao", tvitovao je Grejem uz hešteg #StandWithTheKurds.

Tramp je u nedelju sve iznenadio objavom o povlačenju američkih vojnika sa severa Sirije. Turska je juče saopštila d aje spremna za početak nove ofanzive protiv kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG) u Siriji.

Međutim, suočen s optužbama kod kuće da pušta niz vodu saveznike SAD, Tramp je u ponedeljak promenio stav i zapretio "potpunim uništenjem turske ekonomije" ako Ankara "pređe granice".

Turska kurdske borce smatra teroristima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: