I Dodik dobio orden SPC: Ovo je orden srpskom narodu u RS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kojeg je SPC odlikovala Ordenom Svetog Simeona Mirotočivog, izjavio je da je to "orden srpskom narodu u RS".

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/ Predsedništvo Srbije
Tanjug/ Predsedništvo Srbije

Zahvalivši na tako vsokom odlikovanju, Dodik je rekao da ono pokazuje ljubav i prvrženost SPC-u.

Dodao je da život čoveku priredi mnoga iznenađenja, a jedno od takvih je, kazao je, upravo ovo odlikovanje koje je primio.

Odlikovanje je Dodiku uručeno na Svečanoj akademiji u beogradskom "Centru Sava", povodom obeležavanja osam vekova autokefalnosti SPC.

"Nisam mogao ni da zamislim da ću stajati ovde na ovo mestu, u ovako značajnom danu, i dobiti ovako visoko odlikovanje Crkve u koju verujem", rekao je Dodik.

Istakao je da su Srbi kao narod ispisali hiljade stranica istorije, ali da je prvu i najznačajniju ispisao Sveti Sava pre 800 godina.

"Ta, prva stranica odredila je sve posle. Ujedinivši sve srpske zemlje, a potom izborivši autokefalnost naše crkve Sveti Sava nam je, kao narodu, i u nacionalnom i u duhovnom smislu dao perspektivu. Usmerio nas je na pravi put kojim smo koračali 800 godina", rekao je Dodik.

Ukazao je da, kad god su Srbi kao narod bili na tom putu, nisu grešili.

Trud Svetog Save, istakao je, nije ostavio trag samo na Crkvu, već je vidljiv u svim oblastima života - nauci, kulturi, pravu, politici.

"Učio nas je da budemo hrabri, ali mudri i istrajni, kakav je bio - Sveti Sava. Mudro je upravljao svojim brodom i naš narod i Crkvu, uprkos iskušenjima koja nisu bila ništa manja nego danas, uspešno je izveo na siguran put", rekao je Dodik.

Istakao je da je Crkva u svim nevoljama, kroz osam vekova, bila uz svoj narod, ali i da je narod bio uz Crkvu.

"Ovaj jubilej je snažna potvrda i dokaz da sve što je vredno i zasnovano na pravim i čvrstim temeljima ima trajanje", kazao je srpski član Predsedništva BiH.

On je čestitao predsedniku Aleksandr Vučiću i patrijarhu srpskom Irineju, koji su takođe odlikovani - Ordenom Svetoga Save Prvog stepena.

strana 1 od 183 idi na stranu