Važno upozorenje senatora Trampu

Dvostranačka grupa američkih senatora pozvala je u utorak predsednika Donalda Trampa da upozori javnost na napore stranih vlada da se mešaju u izbore u SAD.

Izvor: Beta/AP

Utorak, 08.10.2019.

23:29

Važno upozorenje senatora Trampu
Ilustracija: Getty images/ Maja Hitij

To je tema koju je on uglavnom izbegavao.

Pozvali su ga i da preduzme korake za sprečavanje pokušaja mešanja u predsedničke izbore 2020. godine.

Preporuke su iznete u izveštaju na 85 stranica koji je sastavio Odbor Senata Kongresa SAD za obaveštajna pitanja, koji istražuje pokušaje Rusije da se umeša u predsedničke izbore 2016. godine.

Izveštaj je usredsređen na napore Instituta za istraživanje interneta koji ima podršku Kremlja ;da preko društvenih medija poseje razdor i utiče na ishod izbora 2016. godine.

U izveštaju piše da je utvrđeno da je ruska aktivnost u društvenim medijima bila "otvorena i gotovo jedinstvena podrška" Trampu, kao deo šireg pokušaja da se poseje neverica u američku politiku korišćenjem podela u vezi sa socijalnim pitanjima.

Ti napori su ojačali posle dana održavanja izbora 2016. godine i bili su većinom usmereni na crne Amerikance.

"Rusija vodi informatički rat protiv Sjedinjenih Država koji niti je započela, niti završila izborima 2016. godine", rekao je senator Severne Karoline Ričard Ber, republikanski predsednik Odbora.

"Poplavom lažnih vesti, teorijama zavere i trolovima u društvenim medijima, i korišćenjem postojećih podela, Rusija pokušava da stvori nepoverenje u naše demokratske institucije i naše sugrađane", rekao je on.

Senatori su upozorili da Rusija nije jedina koja je pretnja za američke izbore, te su ukazali na Kinu, Severnu Koreju i Iran. Šefovi obaveštajnih službi SAD su upozorili ;na pretnju stranog mešanja i u izbore 2020. godine.

"Ruski 'prirulnik' je dostupan za druge strane i domaće protivnike da na osnovu njega dograđuju tehnike koje će postajati samo još razvijenije", rekao je senator Virdžinije Mark Vorner, vodeli Demokrata u Odboru.

Ali Trump je uglavnom negirao ruske aktivnosti u 2016. godine, a ;sada je pred istragom koja može voditi njegovom smenjivanju ;pošto se utvrđuje da li je od Ukrajine neprimereno tražio pomoć za izbore 2020. godine.

U izvještaju, Odbor Senata za obaveštajna pitanja preporučuje da Trampova administracija "javno podvuče" opasnost od pokušaja neprijateljskih zemalja da se mešaju u izbore 2020. godine.

Takođe poziva vladu da razvije okvir za odvraćanje od budućih napada i stvori međuagencijsku radnu grupu koja bi pratila upotrebu društvenih medija od strane stranih vlada radi mešanja.

Jedan raniji izveštaj tog odbora je bio usmeren na napore Rusa da cilja na državne i lokalne sisteme glasanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: