Članice Saveta bezbednoti pozvale S. Koreju da odustane od nuklearnog oružja

Pet evroskih članica Saveta bezbednosti UN pozvale su Severnu Koreju da preduzme konkretne korake ka potpunom odustajanju od programa razvoja nuklearnog oružja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.10.2019.

21:03

Članice Saveta bezbednoti pozvale S. Koreju da odustane od nuklearnog oružja
Ilustracija: Depositphotos/ vician

To je se odnosi i na balističke rakete, a sve to treba spovesti na proverljiv i nepovratan način.

Zajedničko saopštenje predstavnika Nemačke, Britanije, Francuske Belgijei Poljske objavljeno je nakon što je 15 članica Saveta bezbednosti UN održalo sastanak iza zatvorenih vrata pošto je Pjongjang objavio da je u sredu izvršio probu balističke rakete, ispaljene sa podmornice.

Rojters ocenjuje da je lansiranje rakete najprovokativniji potez Severne Koreje otkako je nastavila dijalog sa SAD 2018. godine i ističe da rezolucije Saveta bezbednosti UN zabranjuju Pjongjangu da koristi tehnologiju balističkih raketa.

Evropske članice Saveta bezbednosti ocenile su da ova lansiranja predstavljaju "podrivanje regionalne bezbednosti i stabilnosti" i kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN.

"Od vitalnog je značaja da Savet bezbednosti podržava svoje rezolucije. Međunarodne sankcije moraju da ostanu na snazi i da se u potpunosti i strogo sprovode", navodi se u saopštenju.

Severna Koreja juče SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku da bi pokretanje pitanja o njenim raketnim probama u Savetu bezbednosti UN, dodatno podstaklo želju Pjongjanga da brani svoj suverenitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: