Bivši pripadnici Islamske države biće deportovani u BiH

Devetorica bivših pripadnika Islamske države do kraja sedmice trebalo bi da budu deportovani u Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Beta

Utorak, 08.10.2019.

17:30

Bivši pripadnici Islamske države biće deportovani u BiH
Ilustracija: Depositphotos/ zabelin

Oni će odmah biti prebačeni u pritvor, objavio je sarajevski portal Žurnal.

Za šestoricom je raspisana crvena Interpolova poternica i oni će odmah biti prebačeni u nadležnost Suda BiH, dok je za trojicom raspisana potraga i njih će preuzeti pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH-SIPA.

Prema informacijama Žurnala, na spisku osoba koje će biti deportovane su Armin Ćurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota i Armin Dželko.

Svi su zarobljeni posle poraza ID i proteklih meseci su se nalazili u zatvorima na području Sirije i Iraka.

Jasmin Keserović iz Zavidovića poznat je iz nekoliko propagandnih video-snimaka ID, u kojima je pozivao na ubijanje hrišćana.

Poslednji takav video-snimak pojavio se u junu 2016. godine.

"Ustanite, muslimani. Ubijajte hrišćane i njihove sluge. U njihovim gradovima i državama. Postavljajte im eksploziv pod njihova auta, u njihove kuće, u njihove urede. Ubijajte ih snajperima i prigušivačima, ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti, pa makar to bilo i nožem", govorio je u video-poruci džihadista Keserović.

Keserović se, prema iskazu zaštićenog svedoka, u Siriji oženio pastorkom beogradskog džihadiste Gorana Pavlovića.

U BiH će, do kraja sedmice, biti isporučen i Emir Ališić, čije je ratničko ime u ID bilo Evu Talha.

On je u Siriju otišao u decembru 2013. godine, a boravio je na području Azaza.

Prema informacijama bezbednosnih agencija BiH, bio je pripadnik jedinice Gorana Pavlovića, a držao je linije prema Oslobodilačkoj vojsci Sirije.

Na teritoriji ID bio je sa suprugom Sadžidom, te sinom i dve kćerke.

Na spisku osoba za deportaciju je i Armin Dželko, koji je u Siriji ratovao pod imenom Abdulah Rus. Bio je pripadnik jedinice Komandosi, kojom je komandovao državljanin BiH Bajro Ikanović koji je poginuo u Siriji.

Dželko je boravio na području Rake, gde je i zarobljen.

Ratničko ime Senada Kasupovića bilo je Muatesim, takođe je bio pripadnik jedinice Komandosi Bajre Ikanovića, koja je poznata i pod imenom El Akas.

Među državljanima BiH koji će biti deportovani ove sedmice trebalo bi da bude i Armin Ćurt, poznat kao Abdulah, koji je ratovao je na području Mimbidža i Al Baba.

Svima koji će biti deportovani u BiH sudiće se zbog krivičnog dela terorizma i preti im kazna dugotrajnog zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: