HRT o dogovoru sa Albancima: Samo izvinjenje i disciplinski postupak zbog srpske zastave

Hrvatska radio-televizija saopštila je da je pogrešno interpretiran susret rukovodstva te kuće sa diplomatskim predstavnikom Prištine Gezimom Kasapolijem.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

HRT dodaje i da su neutemeljene tvrdnje o eventualnom političkom uticaju na tu televiziju koji su se pojavili u medijima.

Kako se navodi u saopštenju, Kasapoli je zatražio sastanak sa predstavnicima HRT-a nakon što je u nedeljnom podnevnom dnevniku te televizije izveštaj o izborima na Kosovu i Metohiji bio propraćen slikom zastavo Srbije, prenosi Hina.

Predstavnici HRT su se na sastanku u ponedeljak izvinili Kasapoliju i obavestili ga da je protiv odgovornih za taj "propust" pokrenut disciplinski postupak

Sastanku je prisustvovala i poslanica iz redova albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, kao i glavni direktor HRT-a Kazimir Bačić, glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević i urednica IMS-a Katarina Periša Čakarun.

Podsetimo, Ermina Lekaj Prljaska je u ponedeljak na Fejsbuku objavila o čemu su razgovarali sa čelnicima HRT-a, tačnije šta su ona i Gezim Kasapolli zatražili od HRT-a.

"Zatražili smo javno izvinjenje od strane HRT-a koje su obećali uputiti ambasadi Republike Kosova, kao i da se pokrene disciplinski postupak protiv trojice zaposlenih koji su 'nehotice' napravili propust! Nadalje, HRT će pozvati kao goste informativno političkog programa Gezima Kasapollia i mene kao poslanicu za albansku nacionalnu manjinu te će jedna ekipa HRT-a posetiti Kosovo i snimiti jednu dokumentarno-edukativnu emisiju o razvijenom Kosovu danas. Takođe, zatražili smo da direktan izvor informacija vezano za situaciju na Kosovu bude isključivo RTK - televizija sa Kosova. Naime, HRT i RTK imaju sporazum o saradnji, ali se ta saradnja ne primenjuje u praksi dovoljno te zato i dolazi do ovakvih propusta", napisala je Ermina Lekaj Prljaska.

Portal "Indeks" je ocenio da, ukoliko su tačni navodi poslanice, ono što je navela kao dogovoreno na tom sastanku je skandalozno.

strana 1 od 183 idi na stranu