"Niko ne treba da računa na blanko podršku srpskih predstavnika" VIDEO

Direktor Kancelarije za KiM kaže da će sve buduće korake Srpska lista koja je ubedljivo pobedila na izborima u srpskim sredinama praviti u dogovoru s Beogradom.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 07.10.2019.

16:47

Tanjug, Zoran Žestiæ

Marko Đurić je poručio da niko ne treba da računa na blanko podršku srpskih predstavnika.

Đurić je naglasio da je na uzorku od 98,28 odsto, Srpska lista osvojila 95,13 odsto glasova u srpskim sredinama, SLS Slobodana Petrovića 2,78 odsto, Partija kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića 1,42 odsto i lista koju su predvodili Rada Trajković i Nenad Rašić 0,67 odsto.

On je rekao da su se nakon izbora na KiM "otopile" nade Prištine da će Srbi ići u više kolona, da uzmu "privatne" Srbe i da sa njima prave političke aranžmane.

"Ne krijemo da sve radimo u dogovoru. Srpska lista će dogovor o budućim koracima praviti sa Beogradom i neka niko ne računa na blanko podršku srpskih predstavnika", rekao je Đurić na pres-konferenciji.

On je izneo podatke da je u Leposaviću, sa 100 odsto obrađenog materijala, na izbore izašlo 8.261 birač, a da je Srpska lista osvojila 6.777 glasova, SLS 24 glasa, a lista Rade Trajković 23 glasa.

U Zubinom Potoku Srpska lista osvojila je 4.142 glasa, SLS 16, Rada Trajković 12, a Aleksandar Jablanović 17, dok je u Zvečanu SL osvojila 4.150 glasova, SLS 39, a liste Rade Trajković i Aleksandra Jablanovića po 18 glasova, preneo je Đurić.

Takođe, dodao je da je u Severnoj Kosovskoj Mitrovici na 100 odsto obrađenog materijala Srpska lista osvojila 7. 118 glasova, SLS Slobodana Petrovića 34, lista Rade Trajković i Nenada Rašića 51, a lista koju je predvodio Aleksandar Jablanović 55.

"Već danas moramo da nastavimo da razmišljamo o izazovima sa kojima se suočavamo, kako da sprovedemo do kraja plan predsednika Aleksandra Vučića za pomoć srpskim sredinama na KiM. Moramo da razmišljamo kako da zaposlimo mlade ljude, ali i kako da izađemo na kraj sa različitim mangupima u sopstvenim redovima, kako Srpsku listu da učinimo i u budućnosti dostojnim i snažnim predstavnikom srpskog naroda", rekao je on.

Komentarišući rezultate izbora, na kojima je najveći broj glasova osvojilo Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i budućnost dijaloga Beograda i Prištine, Đurić je rekao da se Kurti zalagao za "veliku Albaniju", protiv dijaloga sa Srbijim, a za dijalog sa onima koji su osvojili 0,67 odsto.

"To su bili idealni partneri za njega. Kurti će morati da razgovara sa predstavnicima države Srbije, ukoliko želi da ima dijalog o budućnosti pokrajine", rekao je Đurić.

On je naglasio da dijalog može da se vodi samo poštujući Srbe i Srbiju.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je naglasio da su juče pobedile sloga i jedinstvo i da je srpski narod na KiM pokazao kako se brani Srbija i bori za svoj narod.

On je dodao da je bila masovna izlaznost Srba na biračkim mestima i da je bila veća za oko 30 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Kako je rekao, rezultati izbora su pokazali da oni koji su išli na izbore mimo Srpske liste, na jednoj zajedničkoj listi, ne bi mogli da osvoje nijedan mandat.

Upitan da li bi ušli u vladu sa Kurtijem, rakić je rekao da je narod pokazao da veruje svojoj državi Srbiji.

"Nažalost, ne možemo da biramo one koji sede sa suprotne strane sttola, njih biraju neki drugi. naši poslanici će da se bore za mir, bezbednost i bolju budućnost srpskog naroda", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: