Erdogan se nije šalio: Turska gomila vojne snage i opremu VIDEO/FOTO

Turska je poslala dodatne snage i tehniku na granicu sa Sirijom, u okrug Akčakale, javljau mediji, a snimci vojske i opreme se dele društvenim mrežama.

Izvor: B92

Nedelja, 06.10.2019.

12:20

Erdogan se nije šalio: Turska gomila vojne snage i opremu VIDEO/FOTO
Foto: Tanjug/AP/Baderkhan Ahmad

Turske dodatne snage su stigle nakon što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan objavio da planira operaciju protiv Sirijskih demokratskih snaga, kurdskih formacija koje podržavaju SAD, javljaju mediji.

Turski lider Redžep Tajip Erdogan je ranije izjavio da je Ankara završila pripreme, napravila plan i „izdala potrebna naređenja“ za operacije na severu Sirije.

Kako se na snimcima i fotografijama vidi, konvoj vojnih vozila i autobusa navodno se kreće prema sirijskoj granici.

Primećeno je i pojačano prisustvo helikoptera u toj oblasti.

Erdogan je juče rekao da će Turska početi vojnu operaciju iz vazduha i sa zemje istočno od reke Eufrat u Siriji.

Kako navodi TRT, to je najdirektnija najava vojne ofanzive od kada su Ankara i Vašington odlučile da na severoistoku Sirije, uz granicu s Turskom, uspostave bezbednosu zonu.

Erdogan je upozorio da Ankara nema izbora nego da sama krene u realizaciju formiranja zone bezbednosti s obzirom na mali napredak u saradnji sa SAD po tom pitanju.

Posle osam godina rata u Siriji, Ankara i Vašington su se dogovorili da uspostave zonu duž 480 kilometara sirijsko-turske granice koja zadire 30 kilometara u Siriju.

Turska planira da naseli do dva miliona sirijskih izbeglica u toj oblasti odakle bi proterali miliciju sirijskih Kurda koju smatra terorističkom organizacijom, a koju podržavaju SAD.

Ankara je više puta upozrila da će preduzeti jednostranju akciju i da neće tolerisati pokušaje Vašingtona da blokira taj proces, a rok je bio kraj septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: