"Izbori odlučujući za budućnost srpskog naroda na KiM"

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je posle glasanja u severnom delu Kosovske Mitrovice da su ovi izbori odlučujući za budućnost srpskog naroda na KiM.

Izvor: B92

Nedelja, 06.10.2019.

08:59

Foto: Tanjug / Filip Krainèaniæ

On je dodao da je zato potrebno da ta lista osvoji svih 10 mandata u kosovskoj skupštini.

Kako je naveo, veoma je važno da na ove izbore Srbi izađu u što većem broju i pokažu svima koji prete i ucenjuju da ih ništa neće uplašiti i ništa neće pokolebati da ostanu i opstanu na tim prostorima.

"Kada Srbija zove, vidite kako to izgleda u Kosovskoj Mitrovici, od rane zore jutros su birači krenuli na birališta da daju svoj glas listi kojoj veruju", kazao je Rakić.

Ovi izbori odlučujući su iz više razloga, kazao je Rakić, a navodeći neke od njih rekao da su sve političke partije iz Prištine svoju kampanju započele upravo u južnoj Kosovskoj Mitrovici, a slogan im je bio ujedinjene Mitrovice.

"Mi koji živimo ovde odlično znamo šta to znači - u južnoj Mitrovici ne živi nijedan Srbin i to ujedinjenje znači proterivanje srpskog naroda sa ovih prostora", istakao je Rakić.

Kako kaže, izbori su važni i za Srbe južno od Ibra, koji žive u težim uslovima od Srba na severu pokrajine.

"Oni žive mnogo teže nego što živimo mi na severu i zavise od svoje države Srbije, jer država Srbija oko 40.000 plata obezbeđuje upravo za te ljude. Ukoliko se desi da Srpska lista ne osvoji svih 10 mandata može se desiti da dođe i do masovnog proterivanja srpskog naroda južno od Ibra", naveo je predsednik Srpske liste.

Na pitanje da li očekuje neke malverzacije na izborima, Rakić je kazao da veruje da će OEBS, ukoliko danas posmatra izborni proces, stati na put bilo kojim malverzacijama.

"Međutim, njima ništa nije sveto i njima uopšte ne verujem tako da očekujem da će pokušati da izvrše određene malverzacije, odnosno da iskoriste nevažeće listiće i preusmere ih na partije koje dolaze iz Prištine", kazao je Rakić.

Prema njegovim rečima, nivo izlaznosti i osvajanje svih 10 mandata za Srpsku listu je važno i za budući dijalog Beograda i Prištine.

Pojasnio je da će to "dati vetar u leđa Beogradu i predsedniku Aleksandru Vučiću da ima bolju pregovaračku poziciju", jer, kako kaže, srpski narod veruje državi Srbiji i predsedniku Vučiću.

"Verujemo u jedinstvo i slogu srpskog naroda"

Potpredsednik Srpske liste i kandidat za poslanika u kosovskom parlamentu Igor Simić poručio je da veruje u sabornost, jedinstvo i slogu sprskog naroda, kao i pobedu Srpske liste, koja će značiti osvajanje svih deset mandata, jer je to jedini garant za opstanak i ostanak Srba na Kosovu i Metohiji.

Simić je dodao da očekuje veću izlaznosti i mnogo veću podrsku Srprskoj listi nego što je to bilo pre dve godine.

"Hvala svima koji su se odazvali pozivu naše države Srbije da glasaju i sačuvaju 'pupčanu vrpcu' koja omogućava život Srbima na KiM", rekao je Simić novinarima nakon što je glasao na biračkom mestu u Tehničkoj školi u Severnoj Mitrovici.

On je pozvao sve međunarodne predstavnike, pre svega, evropsku posmatračku misiju, ali i OEBS, da ne dozvoli bilo kakve manupulacije koje bi omogućile da oni koje ne podrzava srpski narod dobiju priliku da odlučuju o srpskom narodu.

"U ovom trenutku, ono što sam mogao da čujem od članova biračkih odbora jeste da sve protiče u najboljem redu, nema napravilnsoti i nikakvih kašnjenja, kao i da se koriste dokumenta koja su propisana", dodao je Simić.

Kako je rekao, više hiljada interno raseljenih Srba sa KiM stiglo je autobusima, ili krenulo ka južnoj pokrajini.

"Srbi koji žive na prostoru KiM su svesni zašto su se naši sunarodnici, koji su silom proterani sa ovih prostora, odazvali na naš poziv i poziv Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, da danas budu sa nama i daju nam podršku u borbi koja nam predstoji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: