Grčka: EU da uvede sankcije zemljama koje odbijaju migrante

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis izjavio je da će Grčka pozvati Evropsku uniju da uvodi sankcije onim članicama koje odbijaju da prihvate migrante.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/Sashenka Gutierrez
Ilustracija: EPA-EFE/Sashenka Gutierrez

"Reći ću ovo veoma jasno: pokrenuću pitanje posebnih sankcija za one zemlje EU koje odbijaju da učestvuju u fer raspodeli migranata. To je čin hipokrizije. Ne možete da uživate u povlasticama a da ne prihvatite 1.000 do 2.000 migranata kao deo evropskog rešavanja tog problema", rekao je Micotakis, prenosi AP.

Grupa članica EU iz centralne i istočne Evrope, među kojima su Mađarska, Poljska i Češka, usprotivile su se kvotama za relokaciju migranata koje je naložila EU, a Grčka smatra da se time nepravedno raspodeljuje teret na Grčku, Španiju i Italiju.

Evropski komesar za izbeglice Dimitris Avramopulos i nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer danas su nakon Turske posetili Grčku, kao deo pritiska da što pre počne raspodela migranata čiji su zahtevi odbijeni, iz Grčke u Tursku.

"U prethodnih nekoliko nedelja i meseci povećao se priliv ilegalnog dolaska migranata u Grčku. Potrebno je hitno reagovati kako bi se pojačala prevencija i detekcija ilegalnih dolazaka migranata iz Turske", rekao je Avramopulos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 563 idi na stranu