Bilans sve crnji: "Bezbednosne snage ne pucaju u vazduh"

Iračke bezbednosne snage pucale su danas na desetine demonstranata u centru Bagdada, četvrtog dana protesta.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 04.10.2019.

07:59

Bilans sve crnji:
Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban

U protestima je do sada poginula 41 osoba širom zemlje, prenose novinari agencije Frans pres.

Bezbednosne snage nisu pucale u vazduh, već na demonstrante, koji između ostalog traže odlazak "korumpiranih" vođa i radna mesta za mlade.

Protesti podstaknuti ekonomskim razlozima izbili su 1. oktobra u nekoliko gradova u zemlji i prestonici Bagdadu. Iračke snage su koristile bojevu municiju, gumene metke, suzavac i vodene topove da rasteraju demonstrante.

Policija je juče pucala iz vatrenog oružja da bi rasterala desetine demonstranata koji su palili gume na centralnom bagdadskom trgu uprkos policijskog časa koji je tada tek stupio na snagu.
Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban
Demonstranti nisu poštovali policijski čas, koji je juče uveden u Bagdadu i još nekim gradovima, a policija je upotrebila bojevu municiju i suzavac da bi ih rasterala, preneo je sinoć AP.

Iračke vlasti su od sinoć prekinule pristup internetu u većem delu zemlje u pokušaju da suzbiju nerede.

Protesti protiv vlade izbili su zbog nezadovoljstva mahom mladih koji traže posao, bolje komunalne usluge kao što su snabdevanje vodom i strujom, kao i borbu protiv endemske korupcije u naftom bogatoj zemlji.

Nemiri predstavljaju najozbiljniji izazov za premijera Adela Abdula Mahdija, koji je preuzeo dužnost pre godinu dana, naveo je AP.

Premijer Iraka poziva na smirivanje situacije

Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban
Irački premijer Adel Abdul-Mahdi zatražio je od zakonodavaca da ga podrže u preoblikovanju vlade i pozvao na smirivanje situacije nakon tri dana smrtonosnih građanskih nemira koji su pogodili tu zemlju.

Mahdi je rekao da ne postoji "magično rešenje" za iračke hronične probleme upravljanja, ali je obećao da će pokušati da donese zakon koji siromašnim porodicama daje osnovni dohodak, javlja Rojters..

Svoje primedbe izneo je u televizijskom govoru dok su demonstranti zahtevali pad vlade.

Premijer je rekao da su pozivi demonstranata na okončanje korupcije bili "ispravni", ali i da vladi treba pomoći kako bi izvršila svoje dužnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: