Državni sekretar SAD po podne u Ohridu

Američki državni sekretar Majk Pompeo u petak po podne će se u Ohridu sastati s najvišim državnim funkcionerima Severne Makedonije.

Izvor: B92

Petak, 04.10.2019.

12:30

Državni sekretar SAD po podne u Ohridu
Ilustracija: EPA-EFE/ Pavel Golovkin

Stejt department je najavio da će Pompeo još jednom istaći važnost grčko-makedonskog dogovora iz Prespe za stabilizaciju i prosperitet Balkana i za prijem Severne Makedonije u NATO i EU.

Državni sekretar SAD će u Ohridu imati sastanke s predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, premijerom Zoranom Zaevom, vicepremijerom za evropska pitanja Bujarom Osmanijem, i s ministrima spoljnih poslova i odbrane, Nikolom Dimitrovom i Radmilom Šekerinskom.

Stejt department je u najavi, kako su preneli skopski mediji, fokusiran na Zapadni Balkan kao strateški važan deo ideje o ujedinjenoj Evropi, a jedna od tema razgovora biće "destabilizirajuća uloga Rusije u regionu".

Pompeo će u Ohridu posetiti crkvu obnovljenu sa 650.000 dolara iz Američkog fonda za kulturno nasleđe.

Pompeo je prvi američki državni sekretar koji posećuje Severnu Makedoniju od 2001. godine, kada je tokom oružanog sukoba došao Kolin Pauel.

Evropsku turneju, tokom koje je posetio Italiju, Vatikan i Crnu Goru, Pompeo će završiti u Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: