"Crnogorci su mala nacija s ogromnim doprinosom"

Crnogorci su mala nacija, s ogromnim doprinosom, ocenio je Majk Pompeo, koji se danas u Podgorici sastao sa predsednikom Crne Gore, Milom Ðukanovićem.

Izvor: Vijesti, Tanjug

Petak, 04.10.2019.

09:53

Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Ðukanović je prilikom susreta s američkim državnim sekretarom rekao da Crna Gora ostaje pouzdan partner u regionu.

Crnogorski premijer je istovremeno pželeo "toplu dobrodošlicu", američkom zvaničniku u Crnu Goru, preneo je portal RTCG.

Pompeo je ranije danas doputovao u Podgoricu, u prvu zvaničnu poseti Crnoj Gori, a u okviru svoje evrpske turneje sledeća stanica mu je Severna Makedonija.

Topla dobrodošlica za saveznika i prijatelja

Američki državni sekretar Majk Pompeo doputovao je danas u prvu zvaničnu posetu Crnoj Gori, a sledeća stanica njegove evropske turneje je Severna Makedonija.

Sjedinjene Američke Države će nastaviti da podržavaju Crnu Goru na putu pridruživanja EU, kazao je državni sekretar SAD Majk Pompeo na sastanku sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem i ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem.

Oni su se sastali u vili "Gorica" u okviru predviđenih sastanaka zvaničnika dveju država.

Pompeo je jutros oko 9:30 stigao na podgorički aerodrom, u pratnji supruge Suzan. Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo kazao je da SAD ponosno nastavljaju partnerstvo sa Crnom Gorom.

On je na sastanku sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u vili "Gorica" naglasio da je saradnja dveju država uspostavljena pre Prvog svetskog rata.

Đukanović je i na Tviteru Pompeu poželio "toplu dobrodošlicu".

"Dobrodošlica za saveznika i prijatelja", navodi se na zvaničnom nalogu crnogorske vlade ma Tviteru.

Američkog zavničnika na Aerodromu Podgorica dočekao je ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović. "Zvanična poseta državnog sekretara je, nakon posete potpredsednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori, avgusta 2017, još jedna potvrda odličnih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i crnogorsko-američkog savezništva", poručuju iz crnogorske vlade.

Prema pisanju medija uoči ove posete, Pompeo će tokom razgovora sa crnogorskim i makedonskim zvaničnicima naglasiti podršku Vašingtona njihovim evroatlantskim integracijama, ali i rešavanju preostalih problema na Zapadnom Balkanu, uključujući i normalizaciju odnosa Beograda i I Prištine.

Zvaničnik Stejt departmenta je najavio, kada je krajem septembra saopšten datum posete, da će tokom Pompeovog boravka u regionu biti reči i o ruskim naporima da izazovu podele, podsetivši na pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, nastojanjima da se podrije Prespanski dogovor o promeni imena Makedonije, kao i sabotiranju evrointegracija te države i ostalih zemaja u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: