Zabrinutost i osude: Pjongjang potvrdio testiranje nove rakete

Severna Koreja uspešno je u četvrtak ujutru testirala novi tip balističke rakete lansiran sa podmornice, prenela je agencija KCNA. SAD, J.Koreja i Japan osuđuju

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.10.2019.

08:13

Zabrinutost i osude: Pjongjang potvrdio testiranje nove rakete
Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Lider Severne koreje Kim Džong Un čestitao je onima koji su sproveli uspešno testiranje novog tipa rakete pod nazivom Pukguksong-3, navela je agencija, dodajući da Kim nije prisustvovao testiranju, prenosi Rojters.

Severna Koreja lansirala je najmanje jednu raketu sa svoje istočne obale, a Južna Koreja saopštila je da je raketa najverovatnije lansirana sa podmornice.

To se dogodilo dan nakon što je objavljeno da će Severna Koreja nastaviti pregovore sa SAD o okončanju svog nuklearnog programa.

Južnokorejski zvaničnici saopštili su da je jedna raketa pala u Japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ), kao i da nema podataka da je to uticalo na vazdušni ili pomorski saobraćaj.

SAD, J.Koreja i Japan osuđuju testiranje nove rakete

SAD, Južna Koreja i Japan osudili su najnovije testiranje raketa Severne Koreje.

Američki Stejt department pozvao je Pjongjang da se "uzdrži od provokacija" i da ostane privržen pregovorima o denuklearizaciji.

Kako prenosi Rojters, Južna Koreja izrazila je duboku zabrinutost, a japanski premijer Šinzo Abe ocenio je da poslednje testiranje raketa predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Severna Koreja saopštila je da je testirala novu balističku raketu ispaljenu sa podmornice kako bi odvratila spoljne pretnje i ojačala samoodbranu, i to samo nekoliko sati pošto je saopštila da je spremna da nastavi razgovore sa SAD o razoružanju, 5. oktobra na nivou eksperata.

Pregovori SAD o nuklearnom programu Severne Koreje zapali su u ćorsokak posle poslednjeg samita lidera dve zemlje, Donalda Trampa i Kim Džon-Una, u februaru u Vijetnamu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: