EU osudila odluku S. Koreje da lansira balističku raketu, "još jedna provokacija"

EU je osudila odluku Severne Koreje da lansira balističku raketu sa svoje istočne obale kao "još jednu provokativnu akciju".

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.10.2019.

15:51

EU osudila odluku S. Koreje da lansira balističku raketu,
Ilustracija: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

EU je pozvala na nove razgovore između Vašingtona i Pjongjanga.

"Radujemo se nastavku razgovora na radnom nivou između SAD i DPRK i spremni smo da podržimo sve međunarodne napore za pronalaženje diplomatskog rešenja koje bi vodilo ka trajnom miru i bezbednosti na Korejskom poluostrvu", navodi se u saopštenju EU, preneo je Rojters.

Severna Koreja lansirala je ranije danas najmanje jednu raketu sa svoje istočne obale, a Južna Koreja saopštila je da je raketa najverovatnije lansirana sa podmornice.

To se dogodilo dan nakon što je objavljeno da će Severna Koreja nastaviti pregovore sa SAD o okončanju svog nuklearnog programa.

Južnokorejski zvaničnici saopštili su da je jedna raketa pala u Japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ), kao i da za sada nema podataka da je to uticalo na vazdušni ili pomorski saobraćaj.

Generalni sekretar japanske vlade Jošihide Suga rekao je da je jedna raketa pala u 7.27 po lokalnom vremenu, dok je druga pala nekoliko minuta ranije, ali van EEZ.

On je dodao i da se lansirana raketa najverovatnije podelila na dva dela pre nego što je pala.

Južnokorejska vojska saopštila je da je projektil leteo 450 kilometara.

Kako su procenili, najverovatnije se radi o balističkoj raketi lansiranoj sa podmornice iz okruga Vonsan, gde se nalaze severnokorejske vojne baze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: