"Severna Koreja da se uzdrži od provokacija i da se pridržava obaveza"

Nakon što je Severna Koreja danas lansirala najmanje jednu raketu sa svoje istočne obale, SAD apelovale su na Pjongjang da se "uzdrži od provokacija".

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.10.2019.

10:45

Ilustracija: Depositphotos/VadimVasenin

Sjedinjene Američke Države pozvale su Severnu Koreju da ostane posvećena nuklearnim pregovorima.

"Pozivamo Severnu Koreju da se uzdrži od provokacija i da se pridržava svojih obaveza u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN, kao i da ostane uključena u pregovore s ciljem da se osigura mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu i izvrši njegova denuklearizacija", izjavila je danas predstavnica za štampu Stejt deparrtmenta u Rimu gde se trenutno nalazi američki državni sekretar Majk Pompeo.

Južna Koreja saopštila je da je raketa najverovatnije lansirana sa podmornice.

To se dogodilo dan nakon što je objavljeno da će Severna Koreja nastaviti pregovore sa SAD o okončanju svog nuklearnog programa, prenosi Rojters.

Južnokorejski zvaničnici sopštili su da je jedna raketa pala u Japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ), kao i da za sada nema podataka da je to uticalo na avio ili pomorski saobraćaj.

Generalni sekretar japanske vlade Jošihide Suga rekao je da je jedna raketa pala u 7.27 po lokalnom vremenu, dok je druga pala nekoliko minuta ranije ali van EEZ.

On je dodao i da se lansirana raketa najverovatnije podelila na dva dela pre nego što je pala.

Južnokorejska vojska saopštila je da je projektil leteo 450 kilometara i da je dostigao visinu od 910 kilometara.

Kako su procenili, najverovatnije se radi o balističkoj raketi lansiranoj sa podmornice iz okruga Vonsan gde se nalaze severnokorejske vojne baze.

Japanski premijer Šinzo Abe najoštrije je osudio najnovije lansiranje balističkih raketa, ocenjujući da to predstavlja kršenje rezolucija SB UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: