"SAD pokušavaju da revidiraju Briselski sporazum"

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da SAD pokušavaju da revidiraju Briselski sporazum, u delu koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.10.2019.

18:00

Foto: Tanjug/AP/Craig Ruttle

Kako je naveo, na taj način SAD pokušavaju da "uvuku Kosovo u NATO" i tamo zadrže svoju vojnu bazu.

U tom kontekstu, Lavrov je podsetio da je pre četiri godine potpisan sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM, kojim se garantuju jezička, kulturna i verska prava Srba, prenosi TAS.

"Ova zajednica nije teritorijalno kompaktna - postoji sever, gde su teritorije blizu jedna druge i postoje enklave, koje su takođe deo ove zajednice. Ova zajednica ima svoju zastavu, himnu i grb. Sporazum je ostao na papiru četiri godine. Sada su u toku pokušaji da se izvrši njegova revizija svim sredstvima, uz aktivno učešće SAD u cilju razvoja situacije u kojoj bi Kosovo moglo da bude uvučeno u NATO, zajedno sa najvećom američkom bazom u Evropi, Bondstilom", rekao je Lavrov na 16. godišnjoj sednici tink tenka iz Moskve "Klub za diskusiju Valdaj".

Lavrov je ranije izjavio da SAD i pojedini njihovi evropski partneri nameravaju da uvuku BiH u NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: