Za nekoga veliki uspeh - za nekoga kapitulacija: Šta je potpisano u Minsku?

Moskva se nada da će usaglašena "formula Štajnmajera" stvoriti atmosferu za dalju implementaciju Minskih sporazuma.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ DenysKuvaiev
Ilustracija: Depositphotos/ DenysKuvaiev

Članovi kontakt grupe o Donbasu potpisali su u Minsku "formulu Štajnmajera", prenosi Sputnjik.

"Pozitivno ocenjujemo dogovor kontakt grupe mehanizma uvođenja specijalnog statusa Donbasa i povlačenje snaga i tehnike u navedenom regionu. Nadamo se da će ovo stvoriti atmosferu za dalju realizaciju Minskih sporazuma", izjavila je portparolka MIP Rusije Marija Zaharova.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je izjavio ranije da "formulu Štajnmajera" treba uključiti u novi zakon o specijalnom statusu regiona.

Zelenski je dodao da će taj zakon Vrhovna rada doneti do kraja godine. On je dodao i da će o tome biti reči i na novom sastanku "normandijske četvorke" u bliskoj budućnosti.

Prema rečima ukrajinskog lidera, dogovoreno je i da se povuku trupe i tehnika iz naseljenih mesta Petrovsko i Zoloto.

Šefica diplomatije Donjecke narodne republike Natalija Nikonorova je nazvala potpisivanje „formule“ — „ogromnim probojem“.

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko je, međutim, saopštio da se njegova partija i on neće pomiriti sa potpisivanjem ovog dokumenta.

Po njegovim rečima, dokument "ruskog porekla de-fakto označava slabljenje ili čak ukidanje sankcija protiv Moskve“, a legitimizuje gubitak Donbasa i Krima. Porošenko je objasnio da će formula promeniti Minske sporazume.

"Mi nikada nećemo pristati na to. Mi se solidarišemo sa pozivima koji dolaze od veterana i nećemo dozvoliti da se razruši ukrajinska država", napisao je Porošenko na svojoj stranici na Fejsbuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 563 idi na stranu