Prvi odbijen, Rumunija predložila novog kandidata za evropskog komesara

Rumunska premijerka Vjorika Dančila rekla je da njena vlada predlaže Dana Niku, člana EP na mesto komesara za saobraćaj, pošto je odbacio prvog kandidata

Izvor: Beta/AFP

Utorak, 01.10.2019.

21:34

Prvi odbijen, Rumunija predložila novog kandidata za evropskog komesara
Ilustraciaja: Deposit photos/imaginative

"Naša prva opcija je Dan Nika", rekla je Dančila posle sastanka sa vođama vladajuće Socijaldemokratske partije (PSD).

Drugi predlog rumunske vlade je Gabrijela Čot, da bi se poštovali ciljevi pariteta Evropske komisije pod vođstvom Ursule fon der Lajen, dodala je Dančila.

Odbor za pravna pitanja Evropskog parlamenta juče je definitivno odbacio prve predložene kandidate za komesare Rumunije i Mađarske, Rovanu Plumb, predloženu za komesarku za saobraćaj, i Lasla Tročanjija, predloženog za susedstvo i proširenje, zbog sumnje da postoji sukob interesa vezan za finansijska pitanja.

Partija PSD i Rovana Plumb optužili su tada Evropu da deluju izrazito politički i rumunsku opoziciju da "sabotira" nacionalnog kandidata za komesara.

Mađarski premijer Viktor Orban je posle odbacivanja njegovog prvog kandidata predložio drugo ime, Oivera Varheljija, mađarskog ambasadora u Briselu. Varhelji je stalni predstavnik Mađarske u EU od 2015. godine.

Rumun Dan Nika, 59, je član Evropskog paralmenta i bivši ministar za komunikacije. On je bio osumnjičen da je primao mito u aferi iz 2004.oko kupovine licenci za softver Majkrosofta, a taj slučaj je zatvoren zbog zastarelosti.

Nika je rekao danas novinarima da nema nikdakav pravni problem. Prema njemu, pravi problem je što njegova nominacija remeti cilj pariteta u novoj Komisiji, što je cilj njene predsednice Ursule fon der Lajen.

Rumunski predsednik Klaus Johanis, iz desnog centra, koji se ne slaže sa levičarskom vladom pozvao je premijerku da razgovaraju sutra o toj nominaciji. Ona je delimično odbila poziv rekavši da će sa njim razgovarati pre kraja nedelje.

Vlada Vjorike Dančile je trenutno u teškoćama i preti joj gasanje o nepoverenju koje bi moglo da bude krajem ove ili iduće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: