UN pozvao BiH da prestane sa premeštanjem migranata u nesigurne kampove

Ujedinjene nacije pozvale su vlasti BiH da prestanu sa prisiljavanjem migranata na smeštaj u nesigurnim kampovima, opisujući ih nepodobnim za smeštaj ljudi.

Izvor: B92

Utorak, 01.10.2019.

22:56

UN pozvao BiH da prestane sa premeštanjem migranata u nesigurne kampove
Ilustracija: EPA-EFE/ Bienvenido Velasco

Oko 800 migranata i izbeglica smešteno je na Vučjak, koje se nalazi u blizini miniranog područja, osam kilometara od granice sa Hrvatskom, a na toj lokaciji nema tekuće vode, struje, prostorija za sanitaciju kao ni medicinske nege, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Ova lokacija je apsolutno neprimerena i neprikladna za smeštaj ljudi", rekao je specijalni izveštač UN-a za ljudska prava migranata, Felipe Gonzalez Morales."Bliži se zima i ja ponavljam svoj poziv za pravovremenim rešenjem za one koji nemaju prikladan smještaj", apelovao je on i dodao da je "fragmentirana politička struktura" BiH, podeljene po etničkim linijama, potkopala njenu sposobnost da osigura osnovna prava migrantima.

Oko 40.000 migranata i izbeglica ušlo je u Bosnu i Hercegovinu od 2018. godine, od kojih se oko 7.300 smestilo na područje Unsko-sanskog kantona u nadi da će preći granicu sa Hrvatskom. Od njih, 20 posto je djece.

Oko 93 posto migranata je izrazilo želju da traži azil u Bosni i Hercegovini no samo 5,4 posto njih je uspelo da formalno podnese zahtjev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: