Ko nas sve posmatra?

Sistem video-nadzora u projektu "Bezbedan grad" ni na koji način neće ugroziti privatnost građana i apsolutno je zaštićen od bilo kakve vrste zloupotreba

Izvor: B92

Utorak, 01.10.2019.

12:00

Ko nas sve posmatra?
Foto: B92

Ovo je izjavio Slobodan Nedeljković, pomoćnik ministra i načelnik Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije MUP-a Srbije.

Nedeljković u izjavi Tanjugu ističe da se ovom video-nadzoru ne može pristupiti putem interneta, kao i da svaki policijski službenik ovom sistemu pristupa sa posebnom personalizovanom karticom, tako da se u svakom momentu zna ko mu je, kada i zbog čega pristupio.

On je objasnio da se projekat "Bezbedan grad" sprovodi u dve faze, da su u prvoj fazi kamere na postojećih 60 lokacija u Beogradu, koje su postavljene za potrebe Univerzijade 2009. godine, zamenjene savremenim kamerama visoke rezolucije i da je to jedini sistem video-nadzora koji trenutno koristi beogradska policija.

U drugoj fazi projekta koja je u toku, kako je naveo, biće postavljene kamere na oko 800 lokacija u Beogradu.

Istakavši da sistem video-nadzora koriste sve savremene policije sveta, Nedeljković je objasnio da je beogradska policija prvi sistem video-nadzora sa 24 kamere uspostavila još davne 1978. godine, a da je 2009. godine za potrebe Univerzitetskih sportskih igara postavljeno 60 kamera.

"Nakon slučaja 'Kantrimen' ustanovljeno je da ove kamere nisu dovoljno dobre rezolucije i da je 60 kamera mali broj za potrebe javne bezbednosti Beograda. Kroz projekat 'Bezbedan grad' odlučeno je da je 800 kamernih mesta sa više kamera dovoljno kako bi se unapredila bezbednost građana", rekao je Nedeljković.

Prema njegovim rečima, ovaj sistem video-nadzora, koji je veoma pouzdan i vrhunskog je i dobrog kvaliteta, biće izuzetno značajan za rad beogradske policije u otkrivanju najtežih krivičnih dela.

"Postoje neki zlonamerni komentari da sistem nije dovoljno bezbedan, odnosno da će moći da mu se pristupi putem interneta i time naruši bezbednost građana. To je apsolutno nemoguća opcija, jer je sistem sproveden optičkom mrežom koja je potpuno izolovana od interneta i u vlasništvu je Ministarstva unutrašnjih poslova", istakao je Nedeljković.

On je dodao da policijski službenici, takođe, ne mogu zloupotrebiti podatke dobijene putem video-nadzora, jer je pristup sistemu moguć samo putem posebne kartice koja personalizuje odgovornost i u svakom trenutku se zna, ko je, kada i zbog čega pristupio sistemu.

Nedeljković je dodao da se projekat "Bezbedan grad" sprovodi sa kompanijom "Huavej", koja ima sisteme video-nadzora u više od 120 država sveta, od kojih su neke članice Evropske unije, poput Italije, Nemačke, Mađarske, Poljske i Španije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: