Ledeni talas sa Arktika hara Evropom, uskoro stiže i kod nas VIDEO

Meteorološki servis "Sever veder" EU objavio je da će temperature uskoro biti znatno ispod proseka za ovo doba godine, jer stiže veoma hladan arktički talas.

Izvor: B92

Utorak, 01.10.2019.

11:27

Ledeni talas sa Arktika hara Evropom, uskoro stiže i kod nas VIDEO
Ilustracija: Depositphotos/georgebravo

Kako prenose hrvatski mediji, veoma hladan arktički front koji se kreće prema Evropi izazvaće veliki temperaturni pad, a meteorolozi predviđaju da bi u pojedinim regionima za samo 24 sata temperature vazduha mogle da padnu i za 20°C.

Znatno zahlađenje verovatno će doneti i dosta snežnih padavina u Alpima i izazvati oluje na Mediteranu. Očekuje se i velika količina kiše. Polarna hladnoća već je zahvatila Baltik i nastavila je da se kreće prema središnjoj Evropi. Očekuje se da ovo zahlađenje sa Arktika na Balkan stigne krajem nedelje i donese temperature za oko 10 stepeni niže od proseka za ovo doba godine. U Mađarskoj i Rumuniji doći će do velikog temperaturnog pada pa bi u samo 24 sata temperature mogle pasti za 20°C i tako se približiti nuli. Prema najavama servisa u četvrtak i petak, velika količina kiše, i do 150 mililitara lokalno, pašće u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

RHMZ je najavio da će u Srbiji u sredu biti pretežno sunčano i veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 26 do 30 C. Međutim, uveče i tokom noći stiže u severnim i zapadnim predelima naoblačenje s kišom, lokalnim pljuskovima, grmljavinom i osetnim padom temperature, koje će se u četvrtak ujutru i pre podne proširiti i na ostale predele Srbije. U četvrtak će duvati umeren i jak severozapadni vetar, a uveče se očekuje prestanak padavina i smanjenje oblačnosti sa severozapada, uz slabljenje vetra. Zatim, malo do umereno oblačno, hladno i uglavnom suvo, samo još u petak ujutru na jugu i istoku zemlje oblačno sa kišom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: