Anđelković: Karapandža nesumnjivo vodi kampanju protiv Malog

Rad Siniše Malog skinut je sa sajta poljskog univerziteta zbog prijave prof. Raše Karapandže. Utvrđeno je da nije plagijat. Rad je vraćen na sajt uz izvinjenje

Izvor: srpski telegraf

Utorak, 01.10.2019.

20:19

Anđelković: Karapandža nesumnjivo vodi kampanju protiv Malog
Printskrin/ B92, arhiva

Karapandža je, piše Srpski telegraf, pre pet godina prijavio poljskom univerzitetu, koji je objavio naučni rad Malog, da je navodno u pitanju plagijat. Zato su Poljaci prvo skinuli taj rad, ali je nakon detaljne provere rada utvrđeno da nema ni govora o plagijatu i rad je vraćen u bazu, uz izvinjenje Malom.

Mali je, naime, 2012. godine napisao rad koji je objavljen na sajtu Warsaw School of Economics (SGH), jedne od najuglednijih obrazovnih ustanova u EU. Dve godine kasnije Karapandža ničim izazvan šalje pismo profesoru Fakulteta za menadžment pri Ekonomskom univerzitetu u Poznanju u Poljskoj koji je urednik publikacije, sa tvrdnjama da je "jako dobro upoznat sa načinom rada Malog, da je u pitanju višestruki plagijator, te da je i pomenuti rad plagijat". Nakon ovih tvrdnji rad Malog je povučen sa sajta.

Kada je čuo šta se desilo, Mali je angažovao advokate koji su kontaktirali sa nadležnima na fakultetu, obrazložili im i potkrepili dokazima da su rad povukli bez ikakve prethodne provere i eventualnih dokaza. Potom je usledila opsežna analiza rada. Fakultetu je pisao i sam Mali, te detaljno obrazložio svaki segment pomenutog rada.

Nakon nekog vremena 2015. godine je na adresu Malog stiglo izvinjenje fakulteta, te obaveštenje da je njegov rad vraćen na sajt sa koga je skinut zbog neosnovane pritužbe. Karapandži, međutim, ni to nije bilo dosta, već je ponovo pisao fakultetu protiveći se što je rad malog vraćen na sajt. Naravno, protest je bio uzaludan.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da Karapandža nesumnjivo vodi ozbiljnu kampanju protiv Malog.

"Kada neko toliko napora i energije ulaže da bi nekome naneo štetu, iza toga mora da stoji ozbiljan razlog, a da li je taj razlog lična netrpeljivost ili pak poslovna stvar, to je drugo. Svakako je nemoguće toliko truda uložiti tek tako", kaže Anđelković za Srpski telegraf.

Da Karapandža smišljeno i ciljano napada Malog, smatra i funkcioner Srpske napredne stranke, poslanik Vladimir Đukanović.

"To radi jer nije uspeo preko njega da ostvari neki svoj ekonomski interes. To nema nikakve veze sa nekom naučnom osnovom ili iskrenom željom da se navodni plagijat ospori", kategoričan je Đukanović.

Za Srpski telegraf poručuje i da ne želi ni da komentariše kakav je Karapandža, po njegovom mišljenju, "stručnjak".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: