Severna Koreja pozvala Ameriku na razgovor

Poslednjeg dana godišnjeg okupljanja svetskih lidera u Ujedinjenim nacijama, Severna Koreja je okrivila SAD za neuspeh u ponovnom pokretanju razgovora.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.09.2019.

20:27

Severna Koreja pozvala Ameriku na razgovor
Ilustracija: Depositphotos/ Severna Koreja

Razgovori su u zastoju više od godinu dana nakon prvog sastanka predsednika Donalda Trampa sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Pjongjang je ovog meseca saopštio da je voljan da ponovo pokrene razgovore krajem septembra, ali da Vašington treba da usvoji novi pristup.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je prošle sedmice izjavio da sastanci u septembru nisu mogući, mada je dodao da je Vašington spreman za razgovore, prenosi Rojters.

U govoru u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ambasador Pjongjanga Kim Song je rekao da je vreme da Vašington podeli predloge za razgovore.

Kako je naveo, potrebna je potpuna primena izjave koju su dali Tramp i severnokorejski lider Kim posle prvog sastanka u Singapuru u junu prošle godine, a u kojoj su izrazili saglasnost da treba graditi nove odnose i raditi na denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

"Prošlo je više od godinu dana. Odnosi izmedju Demokratske Narodne Republike Koreje i SAD su do sada postigli mali napredak i situacija na Korejskom poluostrvu nije izašla iz začaranog kruga povećane tenzije", poručio je Kim Song.

Tramp se tokom govora pred Generalnom skupštinom prošle sedmice samo kratkog osvrnuo na Severnu Koreju rekavši da je sledio "smelu diplomatiju"sa liderom te zemlje.

"Rekao sam Kim Džong Unu da verujem da je, poput Irana i njegova zemlja puna ogromnog neiskorišćenog potencijala, ali da bi to iskoristila Severna Koreja mora da se denuklearizuje", rekao je Tramp.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: