Hamas upozorio Izrael: Otvorićete vrata pakla

Vođa islamskog ekstremističkog Hamasa Ismail Hanije upozorio je Izrael da snosi odgovornost za život osumnjičenog palestinskog napadača.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2019.

14:07

Hamas upozorio Izrael: Otvorićete vrata pakla
Getty images/ Abid Katib / Stringer

Palestinski napadač je primljen u bolnicu nakon istrage izraelske bezbednosne službe Šin bet.

"Cionistički okupator će platiti cenu za svoje zločine protiv zatvorenika", rekao je lider Hamasa koji vlada pojasom Gaze, preneo je izraelski javni servis Kan.

Tokom vikenda izraelska bezbednosna služba je objavila hapšenje trojice Palestinaca osumnjičenih da su u avgustu izveli smrtonosni bombaški napad na izvoru kraj jevrejskog naselja Dolev na Zapadnoj obali.

Samir Arbid, za koga se veruje da je vođa te grupe koja je ubila 17-ogodišnju Izraelku Rinu Šnerb i nanela ozbiljne povrede njenom ocu i bratu, primljen je u subotu u bolnicu u kritičnom stanju.

Izraelsko Ministarstvo pravde je povelo istragu okolnosti povređivanja 44-godišnjeg Arbida, usredsredivši se na stepen sile i taktiku koju su koristili istražitelji.

"Nećemo nikada ostaviti naše zatvorenike. Nikada ih nećemo ostaviti kao trofeje cionističkom sadizmu i oni neće ostati još dugo iza rešetaka okupatora", rekao je Hanije ispred sedišta Crvenog krsta u pojasu Gaze, preneo je novinski sajt Vala.

Izrael je upozorio i Narodni front za oslobođenje Palestine, organizaciju s kojom je navodno osumnjičeni sarađivao, tvrde izraelske vlasti.

"Smatramo izraelskog okupatora odgovornim za živote palestinskog zatvorenika Samera Arbida i njegovih drugova i upozoravamo ga da će ugrožavanjem njihovih života otvoriti vrata pakla", saopštila je ta organizacija.

Advokati osumnjičenog su pozvali na međunarodnu istragu incidenta kojom bi rukovodile UN i Međunarodna organizacija Crvenog krsta.

Arbid je uhapšen početkom septembra, ali je pušten zbog nedostatka dokaza pa je ponovo uhapšen u sredu prošle sedmice.

Izraelskoj bezbednosnoj službi je data dozvola da primeni "izuzetne mere" u istrazi, rekli su novinarima bezbednosni izvori.

Takve mere mogu da uključe premlaćivanje, držanje zatvorenika u okovima i neugodnim položajima, uskraćivanje sna i izlaganje ekstremnim temperaturama.

One se dozvoljavaju u slučajevima takozvanih "tempiranih bombi", kada se očekuje da zatvorenik pruži informaciju koja bi mogla da spreči neposredan napad.

Šin bet je saopštio da je grupa Palestinaca planirala nove napade kada je uhapšena, a prilikom hapšenja je nađena eksplozivna naprava.

Arbid je prenet u bolnicu u Jerusalimu u kritičnom stanju nakon problema sa srcem tokom istrage.

Njegovi advokati tvrde da je bio zdrav kada je uhapšen.

Sumnja se da je grupa palestinskih napadača podmetnula eksploziv kraj izvora i aktivirala ga kada je izraelska porodica tamo stigla.

Još dvojica Palestinaca koji su takođe uhapšeni, ranije su bili u izraelskim zatvorima zbog umešanosti u terorističke aktivnosti, tvrdi Šin bet i dodaje da je uhapšen i četvrti osumnjičeni Palestinac i da se traže i drugi osumnjičeni saučesnici u zločinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: