Huti tvrde: Zarobili smo više od 2.000 vojnika

Sana -- Jemenski pobunjenici Huti tvrde da su izveli veliki napad kod granice sa Saudijskom Arabijom i zarobili hiljade vojnika, među kojima ima i saudijskih oficira.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Hani Mohammed
Foto: Tanjug/AP Photo/Hani Mohammed

Oni su u nedelju objavili video snimak na kom se vide oklopna vozila sa saudijskim oznakama, oružje i municija koju su, kako navode, zaplenili.

Na snimku se vide i borbe u planinskoj oblasti, gde su navodno napali saudijske snage, kao i tela i ranjeni ljudi koji nose saudijske vojne uniforme.

Portparol pobunjenih Huta, Jahija Sari, rekao je na konferenciji za novinare da je zarobljeno više od 2.000 vojnika, ne pružajući dokaze za to, navodi AP.

Tvrdi i da su "pale tri brigade", kao i da su Huti "oslobodili 350 kilometara kvadratnih".

Jemenski vojni zvaničnici navode da su vojnici, za koje Huti tvrde da su ih zarobili, borci koje je neformalno regrutovala koalicija, predvodjena Saudijskom Artabijom.

Napad je navodno izveden u južnoj oblasti Nadžran.

Rojters prenosi da su se na snimku pojavila i dvojica zarobljenih vojnika koji navode da su iz Saudijske Arabije.

Napad je pokrenut pre 72 sata u bliziini saudijskog regiona Nadžran, prenela je televizija Al Masirah pod kontrolom Huta. Ofanziva je, navodi, izvedena dronovima i raketama.

Saudijska Arabija, međutim, nije potvrdila ove navode.

"Operacija Božija pobeda" je najveća vojna operacija od početka brutalne agresije. Neprijatelj je pretrpeo teške gubitke i za samo par dana oslobodjeni su veliki delovi teritorije", objavio je portparol Huta na Tviteru.

Prema jutrošnjim informacijama oni su spremni da oslobode više od 300 zarobljenih vojnika.

Huti, koji su intenzivirali napade na saudijske gradove, preuzeli su odgovornost i za nedavni najveći do sada napad na saudijsko naftno postrojenje pre dve nedelje. Portparol vojne koalicije predvodjene Saudijskom Arabijom koja se bori protiv Huta već četiri godine u Jemenu, nije odgovorio na upit Rojtersa.

Ova agencija navodi i da ne može da proveri navode. Koalicija predvodjena Saudijskom Arabijom pokrenula je intervenciju u Jemenu 2015. godine nakon što su Huti svrgnuli mežunarodno priznatu vladu u Sani 2014. godine.

strana 1 od 547 idi na stranu