Tročanji, "dobra vest za Srbiju", definitivno otpao; "Nepravda" FOTO

Mađarski i rumunski kandidati ne mogu biti imenovani na funkciju evropskog komsara, odlučeno danas u Briselu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2019.

12:05

Tročanji,
Ilustracija: Depositphotos/sashk0

Portparol Evropskog parlamenta Žoam Duš izjavio da je Odbor za pravosudne poslove Evropskog parlamenta potvrdio da Laslo Tročanji i Rovana Plumb "ne mogu da budu imenovani na funkcije komesara, u skladu sa Ugovorima i Kodeksom ponašanja".

On je to napisao na svom Tviteru nakon održane sednice Odbora. Kako je naveo, Evropski parlament će sada tražiti od evropske komesasrke Ursule fon der Lajen da kaže koje dalje korake namerava da preduzme.

Inače, kandidatura Tročanjija u Srbiji je ocenjena kao dobra vest, jer on dolazi iz zemlje koja snažno zagovara agendu proširenja, posebno prema našoj zemlji.

"Preneražen sam"

Tročanji je na Tviteru naveo da je "preneražen" tom odlukom.

"Nesumnjiva nepravda, manjak transparentnosti, jasno i namerno kršenje vladavine prava i procedura i nepoštovanje osnovnih principa demokratije podsećaju me na vreme za koje sam mislio da je prošlost", naveo je Tročanji u tvitu na francuskom, engleskom i mađarskom jeziku.

Prema njegovim rečima, ta odluka neće uticati "samo na pravnika i mislioca, već i na pojedinca".

"Pomenuta odluka je samo skup laži, netačnih prečica i tendencioznih amalgama", napisao je madjarski kandidat za EK. On je naveo i da "nema drugog izbora" do da svoja prava traži pred nadležnim sudom. Tročanji i rumunska kandidatkinja za komesarku za saobraćaj Rovana Plumb nisu dobili odobrenje odbora EP zbog sukoba interesa. Novoimenovna šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sačekaće zvanično pismo Evropskog parlamenta pre nego što donese odluku o daljim koracima povodom današnjeg odbacivanja Lasla Tročanjija i Rovane Plumb kao kandidata za komesare, rečeno je u Evropskoj komsiji.

Odbor za pravne poslove Evropskog parlamenta danas je potvrdio svoju odluku o odbacivanju kandidature komesara za proširnje i transport, Lasla Tročanjija i Roavene Plumb.

”Proceduralno, izabrana predsednica očekuje pismo predsednika Evropskog parlamenta sa odlukom i preporukama šta dalje u skladu sa parlamentarinim procedurama. Tek na osnovu toga buduća predsednica Evropske komisje razmotriće dalje korake”, izjavila je portparolka Komisije Mina Andreeva.

U Evropskoj komisiji nisu mogli da odgovore da li će odluka o odbacivanju dva kandidata za komesare od strane Evropskog parlamenta, a zbog utvrđenog konflikta interesa, uticati na vremenski okvir za formiranje nove Evropske komisije koji ističe 1. novembra.

Odluka Odbora za pravne poslove Evropskog parlamenta da pre početka saslušanja kandidata za komesare odbaci kandidature mađarskog i rumunskog predstavnika zbog konflikta interesa doneta je po prvi put u istoriji evropskih procedura. Kao mogući ishodi trenutne situacije pominju se zamena odbijenih komesara novim komesarima, koje bi Budimpešata i Bukurešt trebalo da predlože na zahtev Fon der Lajen.

Istovremeno, moguće je da ona promeni već dodeljene resore drugih kandidata za komesare. Uoči početka saslušanja preostalih nominovanih komesara, u Briselu napominju da neće biti prvi put da još neko od predloženih kandidata ne prođe ”ispit” pred evropskim parlamentarcima. Među onima koji mogu biti ”u problemu” navodi se francuska kandidatkinja za komesarku za jedinstveno EU tržište Silvi Gulard protiv koje se vodi istraga zbog navodne zloupotrebe EP novca.

Istovremeno, Gulard koja dolazi iz stranke francuskog predsednika Emenuela Makrona mogla bi biti ”žrtva osvete” Evropskog parlamenta zbog uloge koju je Makron imao u odbacivanju vodećeg kandidata Evropskog parlamenta Martina Vebera za mesto novog predsednika Evropske komisije. Medju ”problematičnim” kandidatima bio je bivši ministar spoljnih poslova Belgije Didije Rejneders, koji je pred belgijskim sudom imao otvoren slučaj zbog navodne korupcije. Slučaj je prošlog petka odbačen kao nesonovan i zatvoren. Pred početak saslušanja u medijima se postavlja i pitanje imovinske karte hrvatske kandidatkinje za mesto komesara za demokratiju i demografiju Dubravke Šuice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: