Dimitrov očekuje da i Francuska odobri pregovore EU sa Severnom Makedonijom

Ministar spoljnih poslova S. Makedonije Nikola Dimitrov izrazio je očekivanje da i Francuska u oktobru odobri početak pregovora EU sa njegovom zemljom.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.09.2019.

12:00

Dimitrov očekuje da i Francuska odobri pregovore EU sa Severnom Makedonijom
Chris McGrath/Getty Images

"Mislim da ćemo imati podršku i Francuske", rekao je Dimitrov za nacionalni televizijski servis, nakon što je nemački Bundestag u četvtak odobrio početak pregovora EU sa Severnom Makdonijom.

Francuska još ima rezerve oko proširenja Evropske unije, jer prvo traži reforme u samoj Uniji pre evenetualnog proširenja.

Dimitrov je podsetio da je nedavno bio u Parizu i da se nakon sastanaka sa visokim francuskim funkcionerima vratio ohrabren, a da ne može da veruje da bi predsednik Emanuel Makron mogao da ne podrži početak otvaranja pregovra.

"Iskreno ne verujem da bi jedan od velikih lidera Evrope napravio takvi stratešku grešku. Ne može da se ne ohrabri dobri trend, a da se ne uspe sa evropeizacijom Balkana", rekao je šef diplomatije Severne Makedonije.

On je istakao da je davanje "zelenog svetla" za početak pregovora sa Severnom Makedonijom u Berlinu "veliki skok" prema cilju koji je pred njegovom zemljom.

"Jedna od dve lokomotive EU, Nemačka, velikom većinom dala je čisto zeleno svetlo, sa ogromnom večinom poslanika. Bilo je četiri puta više onih koji su glasali 'za' od onih 'protiv', a to svim zemljama članicama upućuje signal da ova stvar konačno treba da se završi i da nam se otovri put ka EU", rekao je Dimitrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: