Bela kuća strahuje: Šta bi se saznalo iz razgovora Trampa i Lavrova

Bela kuća je ograničila pristup transkriptu razgovora američkog predsednika Donalda Trampa i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova od pre dve godine

Izvor: B92

Subota, 28.09.2019.

12:35

Bela kuća strahuje: Šta bi se saznalo iz razgovora Trampa i Lavrova
EPA-EFE/ MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K

Informaciju prenosi „Vašington post“ pozivajući se na izvore, piše Sputnjik.

Kako prenosi list, Tramp je tada izjavio da ne brine zbog navodnog mešanja Rusije u izbore 2016. godine, jer su isto to činile Sjedinjene Američke Države u drugim zemljama.

List navodi da je snimljeni razgovor održan 2017. u Ovalnoj sobi između Trampa, Lavrova i tadašnjeg ambasadora Rusije Sergeja Kisljaka. Izvori lista su napomenuli da su saradnici bili krajnje zabrinuti zbog Trampove izjave o izborima, jer se moglo činiti da je na taj način predsednik oprostio Rusiji zbog "mešanja" i ohrabrio takvu politiku.

Jedan izvor je "Vašington postu" ispričao da se Tramp takođe žalio na optužbe protiv Rusije koje nanose štetu odnosima Moskve i Vašingtona. On je napomenuo da bi, da nema američkih medija, mogao da ima dobre odnose sa ruskim vlastima.

Osim toga, sagovornici lista su rekli da je Tramp tokom ovog razgovora otkrio poverljive podatke o izvoru obaveštajnih podataka o terorističkoj grupi Islamske države.

Izvori su naglasili da je pristup memorandumu sastavljenom nakon ovog sastanka bio strogo ograničen na mali krug ljudi koji su imali najvišu kategoriju pristupa, kako bi se sprečilo curenje informacija.

Ranije je anonimni doušnik obaveštajne službe u žalbi rukovodstvu Nacionalne obaveštajne službe saopštio da je Tramp izvršio pritisak na predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, zahtevajući da se istraže aktivnosti Hantera Bajdena, sina glavnog Trampovog protivnika - demokrate Džoa Bajdena, u Ukrajini. Bela kuća je, kako je uzbunjivač tvrdio, pokušala da ograniči pristup dokumentima i dešifrovanjima ovog i drugih razgovora, prenoseći ih u tajnu računarsku mrežu koja nije predviđena u ove svrhe.

Kako bi izbegla optužbe, Bela kuća je objavila transkript razgovora Trampa i Zelenskog.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je, komentarišući objavu, izrazio nadu da, što se tiče odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, neće doći do objavljivanja razgovora između Donalda Trampa i Vladimira Putina. Televizija Si-En-En je javila, pozivajući se na izvore, da je Bela kuća ograničila pristup snimcima Trampovog telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i prestolonaslednikom Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: