"Sve više država u Persijskom zalivu želi mir"- Rusija nudila rešenje

Sve više država Persijskog zaliva razmišlja o smirivanju situacije u regionu, a rešenje koje predlaže Moskva je sve traženije, izjavio je Sergej Lavrov.

Izvor: Sputnjik

Petak, 27.09.2019.

22:08

EPA-EFE/ Yuri Kochetkov

"Mi smo se za to zalagali više puta - kada se još moglo sprečiti zaoštravanje koje sada vidimo. Na žalost, sve države Persijskog zaliva nisu tada pristale na to. Govorili su da ideja nije loša, može se proučiti, ali hajde da sačekamo. Neka sazre. Ona je sada, po meni, prezrela", rekao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

"To što više država Persijskog zaliva, uključujući i arapske države Persijskog zaliva, počinju da razmišljaju kako tu situaciju rešiti, govori da će ideja koju mi predlažemo biti tražena u toj ili u nekoj drugoj formi", dodao je ministar.

Lavrov je na pres-konferenciji rekao da dijalogu oko deeskalacije u Persijskom zalivu treba da se pridruže i članice SB UN i EU, kao i regionalni savezi i organizacije.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je u julu predložilo usku koncepciju bezbednosti u Persijskom zalivu. Među predloženim merama je i uzdržavanje od instaliranja stranih vojnih baza u regionu.

"Ne sme se dopustiti nuklearni rat"

"Kako se ne bi dozvolila dalja eskalacija tenzija, Rusija je podnela veliki broj inicijativa. Predsednik Vladimir Putin je objavio odluku o neraspoređivanju kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i drugim regionima, ako se od toga budu uzdržavali Amerikanci. Pozvali su SAD i NATO da se pridruže tom moratorijumu. Mi smo više puta predlagali Vašingtonu da počnemo pregovore o produžetku Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja. Zajedno sa Kinom se zalažemo za postizanje pravno obavezujućeg dokumenta o sprečavanju trke u naoružanju u kosmosu", rekao je ministar.

"Reakcija SAD i njihovih saveznika, za sada, ne daje nade. Zabrinjava izostajanje odgovora i na naše predloge američkim kolegama još pre godinu dana: da se na najvišem nivou usvoji rusko-američka izjava o nedopustivosti nuklearnog rata u kom ne može biti pobednika. Pozivam sve države da podrže ovu inicijativu", izjavio je Lavrov.

Lavrov je objavio da Rusija na tekućoj sednici Generalne skupštine UN podnosi projekat rezolucije o jačanju kontrole nad naoružanjem.

"Usvajanje rezolucije bi bilo važan doprinos stvaranju uslova za uspešno održavanje pregledne konferencije o realizaciji Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja naredne godine", rekao je Lavrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: