"Ubistvo ne može da bude časno": Doživotni zatvor za brata, ubicu "pakistanske Kim Kardašijan"

Pakistanski sud osudio je brata Kandel Baloh na doživotni zatvor, tri godine nakon što je ubio zvezdu društvenih mreža poznatu kao "pakistanska Kim Kardašijan".

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/FAISAL KAREEM
Foto: EPA-EFE/FAISAL KAREEM

Slučaj koji je podigao prašinu u svetskoj javnosti pokrenuo je pitanje suzbijanja takozvanih "ubistava iz časti" u ovoj zemlji.

Mohamad Vasim Baloh proglašen je krivim za davljenje svoje sestre u julu 2016. godine.

Ostalih šestoro optuženih, uključujući veroučitelja muftiju Abdul Kavia i ostala dva Kandelina brata, oslobođeni su krivice.

Prema svedočenju policajaca, brat Vasim ju je zadavio i kasnije priznao da je ubio svoju sestru. On je tvrdio da je Kandel osramotila njihovu porodicu svojim prisustvom na društvenim mrežama, da je "prešla sve granice" i da je želeo da njegova sestra "napusti svetlost reflektora".

"Pakistanska Kim Kardašijan" Kandel (26), čije je pravo ime Fauzija Azim, imala je više od 750.000 pratilaca na Fejsbuku, oko 51.000 pratilaca na Instagramu i oko 43.000 pratilaca na Tviteru. 26-godišnjakinja se istakla objavljivanjem sadržaja koji se u njenoj socijalno konzervativnoj domovini često smatralo tabuom.

Kandel je branila liberalne stavove, prkoseći lokalnim tradicijama i objavljujući pomalo provokativne video-zapise na društvenim mrežama, uključujući i onaj u kojem sedi u krilu istaknutog muslimanskog sveštenika.

Slučaj njenog ubistva privukao je međunarodnu pažnju zbog bizarne pravne rupe u pakistanskom zakonodavstvu, koja omogućava onima koji počine takozvano "ubistvo iz časti" da ostanu na slobodi ukoliko im porodica žrtve oprosti.

Podstaknut upravo smrću Balohove, pakistanski parlament jednoglasno je usvojio novi zakon o zatvaranju ove rupe u zakonu 2016. godine, kojim je za takve zločine predviđeno najmanje 12 godina.

Kandin otac Muhamed Azim prvobitno je podigao optužbe protiv svojih sinova, rekavši da bi bio srećan ako bi se "obesili zbog svog neoprostivog zločina". Roditelji su kasnije oprostili svojim sinovima i tvrdili da se novi zakon o ubistvu iz časti ne može primeniti retroaktivno na ovaj slučaj, jer je njihova ćerka ubijena tri meseca pre usvajanja novog zakona.

Uprkos međunarodnim protestima zbog Kandelinog ubistva, žene u Pakistanu i dalje ubijaju rođaci zbog navodnog "sramoćenja" njihovih porodica. Prema jednoj proceni, između 2004. i 2016. bilo je više od 15.000 ubistava iz časti - izvršenih nad muškarcima i ženama.

EPA/T. MUGHAL
EPA/T. MUGHAL

strana 1 od 547 idi na stranu