Lažan Instagram profil za prikupljanje humanitarne pomoći VIDEO

Na društvenoj mreži Instagram pojavio se profil preko kojeg, navodno, medicinske sestre sa dečije klinike u Tiršovoj skupljaju novac za operaciju bolesne dece.

Izvor: Prva, srbija danas

Petak, 27.09.2019.

21:09

Lažan Instagram profil za prikupljanje humanitarne pomoći VIDEO
Screenshot/TV Prva

Ispostavilo se da je profil lažan, a kako kažu u policiji, ovakvi slučajevi zloupotrebe nisu retki.

Ovakvi profili bi trebalo da budu verifikovani, što ovde nije slučaj, a novac nije tražen već je bilo dovoljno da se stranica zaprati.

Za samo dva dana, profil je skupio malo manje od 12 hiljada pratilaca, a cilj njegovih administratora bio je da za sedam dana dobiju što više pratilaca, a onda profil prodaju. Međutim, iz ove bolnice saopštili su da su podneli prijavu Odeljenju za visoko-tehnološki kriminal MUP RS zbog uznemiravanja javnosti i radi identifikacije lažnog Instagram profila.

U opisuprofila stoji i da je razlog osnivanja Instagram profila to što "deca koja se leče kod njih nemaju novac za potrebne operacije". Iz Tiršove su oštro demantovali informacije da bilo ko od njihovog osoblja stoji iza tog naloga.

"Nakon sprovedene unutrašnje kontrole, utvrđeno je da nijedna medicinska sestra, zaposlena u Univerzitetskoj dečjoj klinici nema kontakt sa ovom grupom, ni saznanje da ovakav profil postoji", rekli su iz Tiršove.

Oni dodaju i da im ovakve situacije urušavaju dugogodišnji ugled i reputaciju, koju, kao bolnica koja leči na hiljade mališana, imaju.

U ovom slučaju sasvim je otkrivena namera da je cilj profila da se sa njim tguje - što je uvek sumnjivo, jer se profili dalje prodaju različitim organizacijama, preduzetnicima ili influenserima.

"Mislim da je nemogće da običan građanin prepozna razliku, narčuto u momentu kada tome posveti minut-dva", kaže Aleksandar Šapić, osnivač humanitarne organizacije "Budi human".

"Nikada se nije desila situacija da sestra pokrene samoinicijativno akciju, to rade udruženja", kaže Radica Ilić iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije i dodaje da će biti potrebno objašnjavati da to nije bila medicinska sestra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: