Umro Žak Širak

U Francuskoj je u 86. godini preminuo nekadašnji francuski predsednik Žak Širak.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 26.09.2019.

12:03

Umro Žak Širak
Foto: EPA / JACK GUEZ

Širak je bio predsednik Francuske dva puta, od 1995. godine do 2002. i zatim do 2007. godine.

Širak je dva puta bio premijer Francuske, a od 1977. do 1995. bio je gradonačelnik Pariza.

Petnaestog decembra 2011. osuđen je na uslovnu kaznu od dve godine zbog zloupotrebe državnih fondova i sukoba interesa u vreme dok je bio gradonačelnik Pariza.

Tokom njegove vladavine, Francuska se usprotivila novom ratu u Iraku koji je 2003. godine poveo tadašnji američki predsednik Džordž Buš mlađi, a priznala je i odgovornost za deportaciju Jevreja u Drugom svetskom ratu.

"Njegovo nasleđe za Fancusku i za EU će ostati sa nama zauvek",

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je pogođen smrću bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka, koji je bio "veliki državnik", i "veliki prijatelj", rekla je portparolka šefa Evropske komisije.

Junker je rekao da će Širak ostaviti "neizbrisiv trag u EU" i dodao da je njegovom smrću izgubio dragog prijatelja.

"Njegovo nasleđe za Fancusku i za EU će ostati sa nama zauvek", napisao je Junker u saopštenju.

Junkerova portparolka rekla je da predsednik Evropske komisije "ne može da iskaže svoju tugu".

Nemačka kancelarka Angela Merkel, ruski predsednik Vladimir Putin, libanski premijer Saad Hariri i drugi zvaničnici odaju počast bivšem francuskom predsedniku Žaku Širaku

Nemačka kancelarka rekla je da je Širak bio "izuzetan partner i prijatelj", prema tviter poruci portparola vlade.

"Vrlo sam rastužena na vesti o smrti Žaka Širaka. On je za nas, Nemce, bio izuzetan partner i prijatelj", napisala je ona.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas napisao je u tviter poruci da odlaskom Širaka Evropa gubi "velikog državnika i Evropljanina".

Mas je posebno pohvalio "Ne" koje je bivši francuski prdsednik rekao iračkom ratu, i njegovu spremnosti da preuzme odgovornost za "režim Višija i francuskih kolaboracionista u nacističkim žločinima" .

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozdravio je mudrog i vizionarskog lidera.

"Žak Širak je stekao zasluženo poštovanje svojih sunarodnika i visok medjunarodni autoritet kao mudar i vizionarski lider kji je uvek branio interese svoje zemlje", rekao je Putin, koji je nedavno označio Širaka kao stranog vodju koji ga je najviše impresionirao.

Britanski premijer Boris Džonson pozdravio je snažnog vodju koji je oblikovao budućnost Francuske.

Bivši belgijski premijer Gi Ferhofštat rekao je da se seća Širaka kao čoveka sa izuzetnim poznavanjem rada Evropske unije koje je na neki način kombinovao sa izuzetnim smislom za humor.

Ferhofštatovo vreme kao premijera se dugo preklapalo sa vremenom dok je Širak bio na funkciji i često su se sastajali na evropskim samitima.

"Kada smo razgovarali o teškim pitanjima humor je uvek doneo osećanje olakšanja. Ali posebno je njegova privrženost evropskom projektu pretvorila u velikog državnika koji će nam nedostajati", napisao je Ferhofštat.

Libanski premijer Saad Hariri je rekao da je Širak bio jedan od najvećih ljudi Francuske koga je on poznavao.

"Libanci i Arapi osećaju danas bol posle gubitka čoveka koji je duboko obeležio njihovu svest tokom brojnih godina", napiso je Hariri u saopštenju. Širak je bio blizak prijatelj Haririjeve porodice.

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi (2007-2012) napisao je da danas nestaje jedan deo njegovog života.

"Čirak je bio otelotvorenje Francuske verne svojim univerzalnim vrednostima i svojoj istorijskoj ulozi. Nikad nije davao ustupke o našoj nezavisnosti, dok je istovremeno je imao duboko evropsko angažovanje", napisao je u saopštenju Sarkozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: