Vučić: Radimo na novim povlačenjima priznanja Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su u toku intenzivni razgovori "sa drugim zemljama" o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.09.2019.

22:18

Vučić: Radimo na novim povlačenjima priznanja Kosova
Ilustracija: EPA-EFE/Georgi Licovski

"Oni (predstavnici Prištine) su nas juče oslobodili svake odgovornosti, rekli su da su došli po nova priznanja nezavisnosti Kosova. Sada javno kažem - mi radimo na novim povlačenjima priznanja, oni rade svoj posao, a mi svoj, pa "ajde da vidimo ko će biti uspešniji", rekao je Vučić za RTS.

Vučić je rekao da na tome da izdejstvuju u Njujorku nova priznanja tzv. Kosova ne rade samo predstavnici Prištine, već Albanija i njihov ministar spoljnih poslova, koji je inače poreklom s Kosova.

"Oni otvoreno kažu da to radi druga država. Nema problema, mi smo sami, malo ko hoće da nam pomogne, mnogi nas potcenjujuju i potcenjivali su nas ali naš odgovor je efikasan i odgovoran",rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše izjhavu Hašima Tačija da je došao preko "plafona" u UN, Vučić je rekao da Priština radi svoj posao po pritanju borbe za, kako oni smatraju, njihovu zemlju, dok Srbija treba da pokaže da je to naša zemlja.

"To je sada ko će kome više da doskoči, da li sam preko plafona kao spajdermen došao ili nisam... ali ja ću moći ovde da govorim kao predsednik Srbije, a Tači neće moći da govori kao predsednik zemlje", rekao je Vučić.

Ističe da je NJujork najsnažnije uporište Kosova u svakom smislu, pošto tu imaju brojne lobiste i finansijske magove koji pomažu njihovu kampanju još od 1946. godine.

Dodaje da Srbija zaostaje 72 ili 73 godine i da i kada budemo krenuli u ozbiljnije lobiranje, sa mnogo više novca, da će to biti kap u moru u odnosu na ono koliko su oni lobirali od 1946. goidne.

Vučić kaže da je razgovarao sa predsednikom Konga, koji će doći u za mesec dana u posetu Beogradu i dodao da je to zemlja od 90 miliona stanovnika koja je bila nadomak priznanja nezavisnosti Kosova, ali da je to Srbija sprečila.

Dodao je da mu večeras sledi i susret sa predsednikom Svetkog jevrejskog kongresa Ronaldom Loderom, kako kaže, mnogo važnim čovekom, od ogromnog uticaja, a zatim i susret sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom sa kojim će razgovarati o pripremama za dolazak premijera Rusije Dmitrija Medvedeva u Beograd 20. oktobra.

Prema njegovim rečima, dve zemlje tada očekuje potpisivanje brojnih sporazuma ali i dostojno obeležavanje godišnjice oslobođenja Beograda i Srbije od fašizma u Drugom svetskom ratu.

"Nećemo dozvoliti da nam neko ukida pravo na herojsku prošlost zbog dnevnopolitičkih razloga", rekao je on.

Dodao je i da će kasnije večeras imati večeru pod okriljem Svetskog ekonomskog foruma, gde će biti Džared Koen ali i novi savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O`Brajen, koji je na tom mestu nasledio Džona Boltona.

To će biti od velike važnosti, rekao je Vučić i dodao da ga u toku večeri očekuje i druga večera, sa odlažećom šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

"Imamo mnogo posla da obavimo ali svakako mislim da dostojno predstavljamo Srbiju", rekao je on.

Upitan koje će biti ključne poruke u njegovom sutrašnjem obraćanju pred Generalnom skupštinom UN, on je rekao da će izneti analizu šta se zbiva u našem regionu, ali i onoga što je regionu potrebno - a to su mir stabilnost i ubrzani ekonomski razvoj.

"Ja ću se truditi da govorim o reigonu iz kojeg odlazim. Suviše smo mali da bismo držali pridike svetu", kaže Vučić.

Dodaje da će umesto toga govoriti o "našim odnosima i neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti, šta je to što je Srbija učinila i šta je to što očekujemo od sveta u budućnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: