Lavrov: Rusija će nastaviti da se pridržava Sporazuma o zabrani nuklearnih proba

Od kako se pridružila Sporazumu o zabrani nukelarnih proba (CTBT), Rusija nije sprovela nijednu nuklearnu probu izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.09.2019.

21:30

Lavrov: Rusija će nastaviti da se pridržava Sporazuma o zabrani nuklearnih proba
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOVPOOL

On je dodai i da će Rusija nastaviti da se pridržava obaveza iz tog sporazuma,

Lavrov je na konferenciji posvećenoj pomenutom sporazumu i održanoj na marginama 74. Generalne skupštine UN, izjavio da odbijanje SAD da ratifikuju sporazum umanjuje izglednost da CTBT postane funkcionalan međunarodni dokument, prenosi Tas.

On je podsetio da je Rusija CTBT ratifikovala 2000. godine, ali i da nuklearne probe ne sprovodi od 1991.

"Od 1991. godine Rusija se pridržava moratorijuma na nuklearne probe, s obzirom da od tog trenutka nismo sproveli nijedan test. Nastavićemo da se pridržavamo ove zabrane pod uslovom da i druge nuklearne sile imaju takav pristup", istakao je Lavrov.

Ruska agencija podseća da je CTBT usvojen na Generalnoj skupštini UN 1996. i da ga je do sada ratifikovalo 166 zemalja.

Međutim, kako navodi Tas, sporazum još nije stupio na snagu, jer ga nisu ratifikovale SAD, Kina, Egipat, Izrael i Iran, dok ga Indija, Pakistan i Severna Koreja nisu ni potpisale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: