Objavljen transkript razgovora Trampa i Zelenskog - šta sve piše?

Američko ministarstvo pravde objavilo je siže transkripta telefonskog razgovora američkog predsednika Donalda Trampa i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog

Izvor: Tanjug, index.hr

Sreda, 25.09.2019.

16:43

Objavljen transkript razgovora Trampa i Zelenskog - šta sve piše?
Tanjug, AP Photo/Evan Vucci

Reč je o razgovoru u kojem je Tramp zatražio od Zelenskog da istraži da li je bivši potpredsednik Džo Bajden uticao na zatvaranje istrage o kompaniji u kojoj je radio njegov sin.

"Mnogo se priča o Bajdenovom sinu, da je Bajden zaustavio istragu, a puno ljudi želi to da zna, tako da bi bilo sjajno ako nešto možete da uradite sa javnim tužiocem", rekao je Tramp, navodi se u sažetku transkripta razgovora, a prenosi Rojters.

"Bajden se okolo hvali da je zaustavio krivični postupak, pa ako možete da proverite... To mi zvuči strašno", trekao je još Tramp.

Telefonski razgovor Zelenskog i Trampa dogodio se nekoliko dana pošto je šef Bele kuće naložio zamrzavanje američke pomoći Ukrajini, vredne skoro 400 miliona dolara.

"Pobrinućemo se za to i radićemo na istrazi slučaja", odgovorio je Trampu Zelenski, koji je Trampa zamolio da ukrajinskim organima dostavi dodatne informacije ako postoje, prenosi BBC.

Zahvalivši Trampu, Zelenski je rekao da je tokom prethodne posete SAD odseo u Trampovoj kuli u Njujorku.

Za ovaj razgovor saznalo se kada je uzbunjivač iz američke obaveštajne zajednice podneo službenu žalbu na jedan ili više telefonskih poziva između predsednika Trampa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

U međuvremenu je Pedstavnički dom američkog Kongresa na inicijativu demokrata pokrenuo službeni postupak opoziva predsednika Donalda Trampa zbog optužbi da je vršio pritisak na strane vlasti, u ovom slučaju ukrajinske.

427415664-Unclassified09-2019 by Index.hr on Scribd

Šta piše u transkriptu?

Iako stenogram razgovora Donalda Trampa sa Vladimirom Zelenskim ne sadrži celokupan razgovor dvojice predsednika, suština je jasna -Tramp je odigrao na "sve ili ništa" kako bi se izborio sa impičmentom koji mu pripremaju demokrate, međutim, pitanje je kako će se sve to odraziti na Zelenskog, prenosi Sputnjik.

"Hvala Vam za mogućnost i što sam uspeo toliko toga da naučim od Vas. Moram da priznam da sam prvi put sa Vama razgovarao kada sam pobedio na predsedničkim izborima, a sada me ponovo zovete, kada je moja stranka pobedila na parlamentarnim. Izgleda da moram češće da učestvujem u izborima, kako bi češće sa Vama razgovarao", počinje Zelenski razgovor sa Trampom laskanjem, navodi Sputnjik.

Zelenski u razgovoru naglašava da će nova vlast biti satkana od "mladih i netipičnih političara", za razliku od prethodne, kao i da je Tramp poslužio kao "dobar učitelj".

Odmah zatim, Tramp demonstrira kako postupaju baš ti "netipični političari", pa počinje priču o tome kako SAD, za razliku od Evrope, mnogo toga čine Ukrajini.

"Mi trošimo toliko snage i vremena, daleko više od evropskih zemalja. Nemačka, evo, praktično ništa ne radi za vas, samo pričaju", rekao je Tramp u razgovoru.

"Vi ste apsolutno u pravu. Ne sto odsto, već hiljadu odsto“, odgovorio mu je Zelenski.

Tramp potom nastavlja da se žali na svoje evropske kolege, podsećajući na nedavne susrete sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, tokom kojih je govorio da bi Evropa morala mnogo više da radi u korist Ukrajine.

Ocenjuje i da je glavni razlog za brigu Kijeva taj što Evropa ne vrši dovoljno snažan pritisak sankcijama na Rusiju.

Nakon tih reči Zelenski u nekoliko navrata ponavlja koliko SAD čine za Ukrajinu više nego EU.

Potom na red stupa priča o istrazi protiv sina Džoa Bajdena, na osnovu koje su demokrate i pokrenule proces impičmenta američkog predsednika, kaže Sputnjik.

"Želeo bih da vam se zahvalim zbog ogromne podrške u sferi odbrane. Spremni smo da nastavimo saradnju i da kupimo još više protivtenkovskih sistema 'Džavelin', kako bi osigurali našu bezbednost", naveo je Zelenski.

Odgovarajući na ove reči Zelenskog, Tramp je od njega tražio uslugu.

"Naša zemlja prolazi kroz mnogo toga trenutno, Ukrajina to dobro zna. Želeo bih da se naš glavni tužilac (Džef Sešns) čuje sa vašim i da razreše određeno pitanje", kaže navodno Tramp.

Nakon toga se predsednici dotiču teme ambasadaora dveju zemalja, međutim, u stenogramu ili nedostaju citati ili su izbačene određene rečenice, stoga nije u potpunosti jasan smisao njihovih reči. Zatim se Zelenski dotiče Trampovog advokata Rudija Džulijanija, navodeći da mu je drago što se on okružuje vrsnim stručnjacima.

Tek tada Tramp prelazi na glavnu stvar.

"Odlično, jer sam čuo da je vaš glavni tužilac, koji je otpušten, bio izuzetno dobar. Mnogo toga se trenutno priča o sinu Džoa Bajdena, kao i o njegovom ocu, koji je obustavio celu tu istragu, a mnogi bi želeli da saznaju o čemu se tu radilo. Bajden se mnogo nešto hvalio kako je zaustavio tu istragu, zato bi i bilo dobro kada bi izašli na kraj sa svim tim", kaže Tramp prema navodima Sputnjika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: