Od onoga šta će danas reći Rohani zavisi sve

Iranski predsednik Hasan Rohani održaće danas govor pred Generalnom skupštinom UN, koji će najverovatnije odrediti pravac delovanja Teherana.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.09.2019.

10:25

Od onoga šta će danas reći Rohani zavisi sve
Foto: Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin, Pool, File

Tačnije, očekuje se da će on reći da li će Iran opet sarađivati sa SAD kako bi se smanjile napetosti između dugogodišnjih neprijatelja, piše Rojters.

Neimenovani iranski zvaničnik rekao je za britansku agenciju da se očekuje da će Rohani, tokom obraćanja u Generalnoj skupštini UN, pozvati na formiranje "koalicije nade" u Persijskom zalivu koja će "obezbediti slobodu plovidbe, protok energije i regionalnu stabilnost u Persijskom zalivu".

Rohaniju je ograničeno kretanje tokom boravka u Njujorku, javila je ranije iranska agencija Fars dodajući da on ne može da napusti sedište svetske organizacije na Menhetnu i da je za boravak u hotelu morao da dobije specijalnu dozvolu, prenosi Tass.

Iranska agencija Irna prenela je u nedelju da trećina iranske delegacije nije mogla da dobije vize kako bi prisustvovala zasedanju Generalne skupštine UN.

SAD su u četvrtak izdalevizu Rohaniju i iranskom ministru spoljnih poslova Mohamedu Džavadu Zarifu.

Sukob između Teherana i Vašingtona pojačao se prošle godine, kada je američki predsednik Donald Tramp povukao SAD iz nuklearnog sporazuma koji su 2015. potpisali Iran i svetske sile i ponovo uveo sankcije, koje su ugrozile ekonomiju te zemlje.

Rohani, arhitekta nuklearnog sporazuma, ostavio je otvorena vrata za diplomatiju, navodeći da bi, ukoliko se ukinu sankcije, Vašington mogao da se pridruži nuklearnim pregovorima Teherana i svetskih sila.

Međutim, uprkos pokušajima francuskog predsednika Emanuela Makrona da se održe razgovori izmedju predsednika dve zemlje, Tramp je u utorak rekao da će pojačati sankcije Iranu u okviru politike vršenja maksimalnog pritiska Vašingtona kako bi primorao Teheran da pregovara o širem dogovoru.

Makron je ranije rekao da bi bila šteta ako ne bi došlo do sastanka iranskog i američkog predsednika tokom zasedanja Generalne skupštine u Njujorku.

On je u ponedeljak već razgovarao sa Rohanijem u nastojanju da smanji tenzije između Vašingtona i Teherana i u nadi da će pokrenuti razgovore dve strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: