Američki ambasador u Rusiji hitno pozvan, uručena mu protestna nota

Predstavniku Ambasade SAD u Rusiji predata protestna nota zbog odbijanja Vašingtona da izda vize članovima ruske delegacije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.09.2019.

12:09

Američki ambasador u Rusiji hitno pozvan, uručena mu protestna nota
Mark Kolbe/Getty images

Ta delegacija trebalo je da učestvuje u radu Generalne skupštine UN.

"Danas je u Ministarstvo spoljnih poslova bio pozvan zamenik šefa američke diplomatske misije u Rusiji, kom je izražen protest i predata odgovarajuća nota", rekao je zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov, a prenosi Sputnjik.

On je dodao da će Rusija to pitanje pokrenuti na visokom nivou u UN.

"Mislim da će se to desiti tokom zakazanog susreta našeg ministra (Sergeja Lavrova) sa američkim državnim sekretarom (Majkom Pompeom), kao i tokom drugih formata", kazao je Rjabkov.

Podsetimo, nekoliko članova Saveta Federacije, uključujući šefa Komiteta Saveta Federacije Rusije za međunarodne poslove Konstantina Kosačova, koji treba da učestvuju u radu godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, nije dobilo američku vizu.

"Ovo je neverovatan čin koji se ne može objasniti niti opravdati", rekao je Kosačev i potvrdio da čak 10 članova delegacije nije dobilo vize.

Predsednik Odbora za spoljne poslove ruske Dume Leonid Slutski smatra da situacija sa ruskim delegatima kojima je uskraćena viza treba da se proveri. "Mislim da će vize sigurno biti izdate, jer kako bi mogli da se usude da odbiju vize za članove zvanične delegacije pri UN koju je odobrio predsednik - bez obzira da li je reč o Rusiji ili bilo kojoj drugoj državi", rekao je novinarima Slutski, koji je odložio let za SAD na sopstvenu inicijativu.

Slutski je napomenuo da ovaj incident treba istražiti, sugerišući da bi to mogla biti provokacija koju su priredili "strateški prijatelji".

Ranije danas reagovao je i Lavrov.

Kremlj sprema odgovor

Kremlj je uveren da su SAD prekršile međunarodna pravila kada nisu izdale vize ruskim senatorima radi učešća na Generalnoj skupštini UN, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Situacija je zabrinjavajuća i nedopustiva. Vašington krši svoje međunarodne obaveze. To je direktno kršenje međunarodnih obaveza Vašingtona, jer se ne radi o bilateralnoj poseti, već o poseti ruske delegacije Generalnoj skupštini UN", rekao je predstavnik Kremlja novinarima.

On je naglasio da u takvim slučaju "Amerika daje svoju teritoriju sedištu UN i faktički jedino što Vašington može da uradi jeste da ograniči boravak članova ruske delegacije na Njujork".

"SAD nemaju pravo da uvode druge restrikcije onima koji idu u Generalnu skupštinu UN", naglasio je Peskov.

On je konstatovao da su sada ta pravila prekršena.

"To nesumnjivo zahteva oštru reakciju Moskve i ništa manju reakciju, prema našem mišljenju, Ujedinjenih nacija, jer situacija se neposredno tiče UN i njenog sedišta", kazao je portparol ruskog predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: