"Nedopustiva diskriminacija Srba na Kosovu", "Vraćaju se borci Islamske države na KiM"

Dušan Kozarev je upozorio danas međunarodnu javnost da se nad srpskim narodom u našoj južnoj pokrajini vrši nedopustiva diskriminacija.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.09.2019.

16:52

Ilustracija: Depositphotos/lajo_2

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Kozarev je, govoreći u Varšavi na godišnjem implementacionom sastanku OEBS-a "Ljudske dimenzije", istakao da su Srbima na Kosovu i Metohiji svakodnevno ugrožena osnovna ljudska prava na život, kretanje, imovinu, pripadnost svojoj etničkoj i verskoj zajednici.

"Od poslednjeg sastanka Ljudske dimenzije OEBS u Varšavi nažalost nema pozitivnih promena, već se situacija pogoršala. Primetna je i dalje pojačana aktivnost zastrašivanja i podsticanja Srba na napuštanje Kosova i Metohije i odvraćanje proteranih od povratka na njihova ognjišta. U prethodnoj godini izvršeno je oko 70 etnički motivisanih napada na Srbe", precizirao je Kozarev.

U saopštenju se ističe da je "Kozarev vrlo detaljno nabrojao primere ugrožavanja ljudskih prava Srba na KiM", i na primeru tvrđave Novo Brdo, "raskrinkao nastojanja Prištine da nasilnim falsifikovanjem istorije dodatno produbi međunacionalni jaz u pokrajini".

"Albanci ne samo da otimaju, ruše i pljačkaju Srbe i srpske svetinje, već žele i da u potpunosti uzurpiraju i falsifikuju srpsku istoriju, kao i da izbrišu svaki trag i vekovno prisustvo Srba na teritoriji KiM", rekao je Kozarev.

Prema saopštenju, Kozarev je, sa posebnom zabrinutošću, govorio o upadu prištinskih specijalaca na sever pokrajine u maju ove godine, kada je širi oružani sukob izbegnut zahvaljujući tome što je Srbija privržena mirnom rešavanju problema.

"Kozarev je, međutim, i ovom prilikom naglasio da je ugrožavanje ljudskih života Srba na Kosovu i Metohiji 'crvena linija' za Beograd", piše u saopštenju Kancelarije za KiM u kome se navodi da je zamenik direktora te kancelarije upozorio i da posebnu opasnost predstavlja povratak boraca sa ratišta na Bliskom istoku.

"Do sada se, kako se procenjuje, više od 250 boraca Islamske države vratilo na KiM i oni predstavljaju realnu opasnost, ne samo za Balkan, nego i za celu Evropu. Trenutno, kao jedan od poslednjih oblika džihadističke borbe u Siriji, deluje jedinica sastavljena od čisto etničkih Albanaca pod nazivom Džamati Alban, a prema podacima albanskih medija, na Kosmetu više od 50 hiljada ljudi praktikuje vehabizam, najradikalniji oblik islamske religije", naveo je Kozarev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: