Vučić sa Rikerom i Palmerom o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa zvaničnicima Stejt departmenta Filipom Rikerom i Metjuom Palmerom.

Izvor: B92

Utorak, 24.09.2019.

22:21

Vučić sa Rikerom i Palmerom o Kosovu
Tanjug/Predsedništvo Republike Srbije

Glavna tema razgovora bilo je kosovsko pitanje, odnosno ukidanje taksi i mogućnost povratka za pregovarački sto.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsednik Republike, sagovornici su konstatovali da su Srbija i SAD intenzivirale politički dijalog i ekonomsku saradnju.

Oni su razgovorali i o mogućnosti da se otkloni prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednik Vučić je rekao da je Srbija spremna da se vrati dijalogu po ukidanju taksi na srpsku robu, jer se iskreno zalaže za postizanje stvarnog i održivog kompromisa u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

"Taj kompromis bi morao da uzme u obzir i poštuje interese tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa Srbije", naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije i zvaničnici SAD su razgovarali i o situaciji na Zapadnom Balkanu i saglasili se da su mir i stabilnost od suštinske važnosti za politički i ekonomski napredak, kao i evropski put celog regiona, dodaje se u saopštenju.

"To su, posle kancelarke Nemačke Angele Merkel i susreta sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, veoma važni sastanci, da vidimo kakav je američki plan i šta je američka ideja (za KiM)", rekao je Vučić srpskim novinarima uoči sastanka.

Riker je vršilac dužnosti pomoćnika američkog držvanog sekatara za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu, dok je Palmer specijalni izaslanik za Zapadni Balkan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: