Vučić: Merkelova u Srbiji; sastao bih se sa Tačijem, ali nema poziva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dolazak nemačke kancelarke Angele Merkel.

Izvor: B92

Utorak, 24.09.2019.

15:16

Vučić: Merkelova u Srbiji; sastao bih se sa Tačijem, ali nema poziva
Tanjug/ Predsedništvo Srbije

Kako je rekao, to će biti sledeće godine, pre isteka njenog kancelarskog mandata.

Aleksandar Vučić je, nakon sastanka sa kancelarkom Angelom Merkel, istakao da su teme razgovora bile Kosovo i Metohija i ekonomija.

Predsednik je izjavio da nema nikakve sumnje da Evropa želi rešavanje kosovskog problema i da će Nemačka na tome da insistira.

Naglasio je da je sastanku ponovljeno da treba da se ubrzo nastave razgovori, da se napravi regionali skup i da počnu intezivni razgovori između Srba i Albanaca u nameri da se nađe rešenje.

"Nema nikakve sumnje da Evropa želi rešavanje problema i da će Nemačka na tome da insistira", dodao je Vučić

"Očekuju od nas da razgovaramo i razgovaramo sve dok ne dođemo do rešenja", istakao je Vučić.

Rekao je da je pozvao nemačku kancelarku da poseti Srbiju i kaže da mu je ona obećala da će to učiniti do isteka mandata.

"To bi bila velika čast za našu zemlju, da joj se zahvalimo za sve ono što je učinila", naglasio je Vučić.

Vučić je izjavio da se u Njujorku sastao sa makedonskim i albanskim premijerom, Zaevom i Ramom, i da dolaze u prvoj polovini oktobra u Srbiju, na sastanak posvećen uklanjaju carinskih barijera.

O pitanju da li će se na marginama zasedanja u Njujorku naći sa Hašimom Tačijem, rekao je - da je pozvan, sastao bi se.

"Međutim, Tači se, kao i Vuk Jeremić, šeta tako hodnicima po Njujorku."

Upitan šta očekuje od razgovora sa američkim zvaničnicima Filipom Rikerom i Metjuom Palmerom, on je rekao da su to, posle kancelarke Nemačke Angele Merkel i susreta sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, veoma važni sastanci.

"Važni su sastanci sa Rikerom i Palmerom, da vidimo kakav je američki plan i šta je američka ideja (za KiM)", zaključio je Vučić.
View this post on Instagram

Sastanak u Njujorku sa @bundeskanzlerin

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

Rekao je da će parlamentarni izbori biti održani na vreme, a da lideri Saveza za Srbiju (SzS) mogu da izadju sa predlogom zakona pred Skupštinu ako žele odlaganje izbora.

Vučić je novinarima u Njujorku rekao da mu ne pada na pamet da zbog lidera SzS-a Dragana Đilasa, Boška Obradovića, Vuka Jeremića odlaže izbore.

"Hoće da odlažu izbore, jer ne mogu da pobede, pa računaju da će moći ako ih pomere za nekoliko meseci", rekao je Vučić.

Ocenio je da imaju pravo da podnesu predlog zakona, ali da je očekivao da oni koji su "protiv diktarure", budu za izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: