Najveći skandal u režiji Donalda Trampa

Iako je do američkih predsedničkih izbora ostalo još nešto više od godina dana, predizborna kampanja se već zahuktava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.09.2019.

11:56

Najveći skandal u režiji Donalda Trampa
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

U središtu dva najjača protvkandidata, Donalda Trampa i njegovog demokratskog protivkandidata Džoa Bajdena našla se, ni kriva ni dužna, jadna Ukrajina, odnosno njen novi predsednik Vladimir Zelenski, piše Jutarnji.hr.

Taj list podseća da je čitav Trampov mandat pratila optužba da su mu Rusi pomogli da postane šef Bele kuće, a već sada je došlo do toga da je aktuelni američki predsednik posegnuo za Ukrajinom kako bi diskreditovao najopasnijeg suparnika. Naime, Tramp je 25. jula nazvao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koga je navodno zamolio, a neki mediji pišu da je čak i pretio, zauzvrat mu dajući neka "obećanja", da pokrene istragu o poslovima Hantera Bajdena, inače sina Džoa Bajdena, u Ukrajini. Mesec dana nakon poziva, Vašington je odložio slanje 250 miliona dolara vojne pomući Ukrajini.

Prema tvrdnjama nekih američkih medija, Tramp je Zelenskog zvao još bar sedam puta, a problem je nastao kada ga je jedan pripadnik američke tajne službe prijavio službenim kanalima, takozvanim "uzbunjivačima", smatrajući da je time "predsednik ugrozio nacionalnu bezbednost". Tu prijavu je međutim Bela kuća odbila da prosledi relevatnim telima u Kongresu, što je posebno razbesnilo demokrate.

Demokratski predsednik kongresnog Odbora za obaveštajne službe Adam Šif u nedelju je najavio da je Tramp možda prešao crvenu liniju i da misli da je reč o zloupotrebi ovlašćenja koja bi mogla biti konačan povod za opoziv predsednika.

I Trampov advokat, bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani, priznao je da je i on pokušao podstaći Ukrajince da pokrenu istragu protiv Bajdenovog sina.

Hanter Bajden bio je član Veća direktora britanske energetske kompanije "Burisma holding", u vlasništvu tamošnjeg oligarha NIkolaja Zločevskog, koja se bavi istraživanjem nalazišta gasa u Ukrajini. Ukrajinci su zaposlili Hantera, navodno, kako bi dodatno odobrovoljili SAD i posebno Dćoa Bajdena koji je kod predsednika Obame bio zadužen za Ukrajinu.

Ukrajina se inače oslanja na pomoć SAD u svojoj tantalovskoj borbi s Rusijom, ističe Jutarnji i dodaje da i Đulijani javno govori da je i sam Džo Bajden umešan u korupciju i ukrajinsku politiku. Đulijani isto tvrdi i da istraga protiv Hantera nikad nije započela pod pritiskom Bajdena starijeg.

S druge strane, Trampov glavni protivkandidat kaže da je "Taumpov ukrajinski angažman" "zloupotreba vlasti". "Nazvati predsednika druge države, koja zavisi od američke pomoći, i tražiti ga da me istraži i iznosi spekulacije, krajnje je uznemirujuće", istakao je Bajden.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: